Dačić sa češkim premijerom u četiri oka
Foto: Beta

Poseta

Dačić sa češkim premijerom u četiri oka

Politika -
Dvojica premijera potpisaće, posle sastanaka, Protokol o readmisiji

BEOGRAD - Premijer Češke Petr Nečas stigao u Beograd, gde mu je priređen svečani doček. Nečas će sa svojim domaćinom, premijerom Ivicom Dačićem, otvoriti češko-srpski poslovni forum, a sastaće se i sa Tomislavom Nikolićem i Nebojšom Stefanovićem.

Nečasu je ispred Palate Srbija priređen svečani doček, uz intoniranje himni dveju država i gardu.Posle dočeka, Dačić i Nečas su se sastali u četiri oka, a potom su se pridružiti i plenarnom sastanku delegacija Češke i Srbije.

Dvojica premijera potpisaće, posle sastanaka, Protokol o readmisiji. Predviđeno je da se zatim obrate novinarima.Tokom boravka u Beogradu Nečas će se sastati i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsednikom Narodne skupštine Nebojšom Stefanovićem.

U Privrednoj komori Srbije biće održan i srpsko-češki poslovni forum, uz, kako je najavljeno iz PKS, učešće dvojice premijera.

U delegaciji predsednika češke vlade je i ministar industrije i trgovine Martin Kuba i brojni češki privrednici.

Nečas: Češka podržava Srbiju, ulazak u EU prioritet

Češka podržava Srbiju na njenom putu prema Evropskoj uniji i nudi svoju pomoć i podršku, pošto je ulazak Srbije u EU jedan od prioriteta Unije, izjavio je danas u Beogradu češki premijer Petr Nečas.

"Dajemo podršku želji Srbije da se spoji sa EU. Češka nudi podršku i pomoć Srbiji, a ulazak Srbije u EU je jedan od prioriteta za EU", kazao je Nečas posle razgovora sa premijerom Ivicom Dačićem u Palati Srbija.

On je pozdravio napredak u dijalogu Beograda i Prištine i istakao je da je taj dijalog ključan za napredovanje Srbije na njenom evropskom putu. "Trebalo bi učiniti sve u obnavljanju dijaloga Beograd-Priština. Svesni smo da je pitanje Kosova osetljivo za Srbiju", kazao je češki premijer i istakao da je veoma važno "da obe strane učestvuju u dijalogu".

"Proširenje EU u ovom delu Balkana i prijem Srbije u EU je pozitivan korak. Želim da se to desi", dodao je.Nečas je istakao da su češki privrednici posebno zainteresovani za energetiku i saobraćaj i pomenuo da češke firme planiraju da rade na proširenju rudnika kod Sjenice i izgradnji termoelektrane, kao i elektrifikaciji pruge Niš-Dimitrovgrad, duž Evropskog koridora 10.

Nečaš je u Beograd doputovao sa delegacijom čeških privrednika a , uz premijera Dačića, učestvovaće na biznis forumu. Dva premijera potpisala su danas protokol o readmisiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track