Kosovo ne može aklamacijom biti primljeno u UN

Petar Petković

Kosovo ne može aklamacijom biti primljeno u UN

Politika -
Procedura za prijem u punopravno članstvo bilo koje države u UN podrazumeva prethodnu dozvolu Saveta bezbednosti, rekao portparol DSS

BEOGRAD - Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković ocenio je danas da izjava lidera LDP-a Čedomira Jovanovića da će Kosovo verovatno aklamacijom biti primljeno u UN, predstavlja "ili potpuno nepoznavanje činjenica kako funkcionišu UN ili namerno obmanjivanje građana Srbije".

"Procedura za prijem u punopravno članstvo bilo koje države u UN podrazumeva prethodnu dozvolu Saveta bezbednosti. Niko ne može da dobije članstvo u UN bez preporuke Saveta bezbednosti u kome dve stalne članice SB nisu priznale Kosovo i koje podržavaju teritorijalni integritet Srbije", rekao je Petković. On je u izjavi dostavljenoj medijima istakao da bi prijem Kosova u UN predstavljalo i kršenje Rezolucije 1244, što, uveren je Petković, Rusija i Kina nikada neće prihvatiti.

"A, Jovanović kao predsednik parlamentarne stranke ima obavezu da iznosi istinite činjenice, a ne da iznosi neistine i obmanjuje javnost", zaključio je Petković. Jovanović je ranije danas novinarima u parlamentu rekao da je "Kosovo trajni izvor frustracija", "da je ono potpuno nezavisno od Srbije" i da će "verovatno aklamacijom biti primljeno u UN".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track