Postignut dogovor o carini na severu Kosova
Foto: Zoran Saponjic

Maratonski razgovori

Postignut dogovor o carini na severu Kosova

Politika -
Pavićević je rekao da će se na prelazima pregledati dokumentacija o robi koja se prevozi, ali isključivo radi statistike, a ne radi carine

BRISEL - Radne grupe Beograda i Prištine postigle su kasno večeras u Briselu saglasnost o naplati carina na integrisanim prelazima na administrataivnoj liniji i sporazum će početi da važi od četvrtka, 20. decembra, rekao je večeras šef beogradskog pregovaračkog tima Dejan Pavićević.

"Vozila sa robom na koju se ne plaća akciza moći će bez carinjenja da ulazi na sever Kosova, kao i akcizna roba do tri i po tone", izjavio je novinarima Pavićević nakon maratonskih razgovora koji su, kako je rekao, počeli još pre sedam dana.

Pavićević je rekao da će se na prelazima pregledati dokumentacija o robi koja se prevozi, ali isključivo radi statistike, a ne radi carine.

On je kazao da je postignut dogovor da sporazum počinje da važi od 20. decembra u osam ujutru.

Pavićević je naglasio da je ovim samo potvrđen sporazum koji je postignut prilikom poslednje runde političkog dijaloga između premijera Ivice Dačića i predsednika kosovske vlade Hašima Tačija 7. decembra u Briselu.

Pavićević je takođe rekao da je bilo vođeno računa o interesima Srba na severu ali i o mogućnostima zloupotreba slobodnog uvoza robe.

"Ukoliko sa druge strane bude bilo opstrukcije, spremni smo da suspendujemo sporazum o integrisanim prelazima", rekao je Pavićević.

http://www.youtube.com/watch?v=iR4r06StQfk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track