Vođe sa Kosmeta: Platforma štiti interese Srba

Predsedništvo

Vođe sa Kosmeta: Platforma štiti interese Srba

Politika -
Srbi sa Kosova i Metohije dali su principijelnu podršku predsedniku Srbije i Vladi na institucionalizciji zaštite prava Srba i Srbije u daljim razgovorima Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju

BEOGRAD - Srbi sa Kosova i Metohije pružili su danas principijelnu podršku predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i Vladi u razgovorima Beograda i Prištine i ocenili da platfoma štiti njihove interese, prava i dostojanstvo, saopšteno je večeras iz Predsedništva.

"Srbi sa Kosova i Metohije dali su principijelnu podršku predsedniku Srbije i Vladi na institucionalizciji zaštite prava Srba i Srbije u daljim razgovorima Beograda i Prištine", navodi se u saopštenju nakon dvočasovnog sastanka Nikolića i čelnika kosovskometohijskih opština. U sopštenju nakon sastanka na kome je Nikolić upoznao predstavnike kosovskih Srba sa platformom o nastavku pregovora Beograda i Prištine, dodaje se da taj dokument "daje rešenje suštinskih pitanja i ne ostavlja mogućnost podele Kosova i Metohije".

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije su, kako se dodaje, izrazili zahvalnost navodeći da dugi niz godina nisu bili okupljeni na jednom mestu i da do sada nisu bili bili konsultovani oko sopstvene sudbine. U saopštenju se navodi i da je Nikolić rekao da je uslov opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji jedinstvo svih Srba o ključnim principima koji su predstavljeni u Platformi. Prema rečima predsednika, Beograd je do sada rešavao probleme Albanaca u pokrajini, a da su Srbima samo pravljeni problemi.

"Do sada nije postojala odgovornost onih koji su vodili pregovore i država se krila iza činovnika, govoreći da je izvojevana pobeda u pregovorima, a u stvarnosti su Srbi suočeni sa sve većim problemima", rekao je predsednik Srbije. U saopštenju piše i da je predsednik izrazio želju da Srbi na Kosovu i Metohiji žive zajedno i da se za opstanak bore zajedno, bez podela.

Navodeći da vremena nema i "da ono što smo mogli juče ne možemo danas, a ono što možemo danas, nećemo moći sutra", Nikolić je pozvao predstavnike Srba da održe sastanak i donesu zajedničke zaključke o platformi i eventualne sugestije. U saopštenju se dodaje da su čelnici Srba sa Kosova danas predložili da se u platformi predvidi i održiv povratak više od 240.000 proteranih Srba sa Kosova i Metohije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track