Skupština Srbije završila o zakonima
Foto: Beta

Skupština Srbije završila o zakonima

Politika -
Poslanici su u sredu završili načelnu raspravu o predloženom zakonu o javnim nabavkama, za koji poslanici vladajuće većine kažu da će omogućiti uštede u postupcima javnih nabavki, putem kojih je Srbija, kako su naveli, na godišnjem nivou gubila i do milijardu evra

BEOGRAD - Skupština Srbije završila je nešto oko ponoći načelnu raspravu o više zakonskih predloga, a rad će nastaviti u četvrtak izborom članova Programskog odbora Radiodifuzne ustanove Srbije RTS, a u popodnevnom delu poslanici će postavljati pitanja članovima kabineta Ivice Dačića.

Poslovnikom o radu republičkog parlamenta predviđeno je da premijer i ministri svakog poslednjeg četvrtka u mesecu odgovaraju na pitanja poslanika od 16 do 19 sati.

Poslanici su u sredu završili načelnu raspravu o predloženom zakonu o javnim nabavkama, za koji poslanici vladajuće većine kažu da će omogućiti uštede u postupcima javnih nabavki, putem kojih je Srbija, kako su naveli, na godišnjem nivou gubila i do milijardu evra.

Završili su i objedinjeni načelni pretres o predlogu zakona o Razvojnom fondu Vojvodine, o izmenama Zakona o energetici, kao i predlozima zakona o davanju državnih garancija po zaduženju tri javna preduzeća u ukupnom iznosu od 225 miliona evra.

U raspravi je najviše pažnje posvećeno poslovanju i zaduživanju preduzeća Srbijagas, a ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je, pored ostalog, da će to ministarstvo u januaru predložiti plan restrukturiranja tog preduzeća.

Poslanici ništa manje nisu bili zainteresovani i za zakon o Razvojnom fondu Vojvodine, ali i za izmene Zakona o energetici, koje su kritikovale DS i LDP. Demokrate tvrde da se njima menjaju pravila za one investitore koji su već uložili svoja sredstva, a liberali da se nova rešenja donose bez konsultacija sa EU.

Za demokrate je sporno i što o tim izmenama nije organizovana javna rasprava, a na negiranje minstarke uzvratili su da nije ozbiljna rasprava ukoliko su na nju pozvani samo oni koje organizator želi.

Primedbe demokrata na stanje u energetici izazvalo je reakciju Mihajlović, koja je poručila demokratama da sve što je prethodna vlada ostavila u energetskom sektoru govori da nije bila za red i rad.

Poslanik i potpredsednik DS Dejan Nikolić odgovorio joj je da su za stanje u tom sektoru u prethodnoj vladi bili odgovorni sadašnji koalicioni partneri SNS.

“Toliko su loše radili da ste ih uzeli za koalicione partnere”, kazao je Nikolić, a poslanici DS su naprednjake i vladajuću koaliciju podsetili i da su samo nekoliko meseci ranije govorili da će preokrenuti javne finansije i da neće biti novih zaduživanja države.

Mihajlović mu je odgovorila da je DS bila stožer prethodne vlade, kao što je sadašnje SNS, i da je zato bila odgovorna za sve one odluke koje je ta vlada donosila ili nije donosila.

“Neće se više desiti da nema investicija u energetici, a svi znamo da imamo potencijala. Neko je odgovoran za to. Za to nije odgovorna SNS, za to je odgovoran onaj koji je bio stožer u prethodnoj vladi, a to ste vi”, kazala je Mihajlović.

Nikolić je naveo da se predloženim izmenama menjaju pravila u pola investicija i da su nova rešenja zato loša, a Mihajlović je odgovorila da će oni koji su uložili u investiciju i imaju dozvole nastaviti da rade, ali da ako ništa ne urade u roku od tri godine plus jednu neće imati pravo da je produže.

Mihajlović je na pitanje poslanika o povećanju cene gasa i električne energije odgovorila da je odgovorna osoba i da će odluku o tome doneti na osnovu analize Agencije za energetiku.

Za članove Programskog odbora RTS, o čemu će poslanici sutra raspravljati, predloženi su poslanici Marija Obradović iz SNS, Đorđe Milićević iz SPS, Mira Petrović iz PUPS, Milica Radović iz DS S, Jelena Trivan iz DS, Snežana Stojanović Plavšić iz URS i Bojan Đurić iz LDP.

Na listi je i 12 kandidata koje je predložila Republička radiodifuzna agencija, a među njima su diplomirani psiholog Jasmina Leković, kompozitor Nenad Milosavljević, diplomirani grafički dizajner Marko Vukomanović, novinar Katarina Ostojić, diplomirani pravnik Ištvan Bodžoni, apsolvent Aleksandra Grkinić, diplomirani ekonomista Tanja Santrač, profesor Univerziteta Singidunum Zoran Vujović, diplomirani filolog Tanja Dojčinović, diplomirani filozof Dragoljub Kojčić, naučni savetnik i profesor Zoran Avramović i novinar i konsultant Bratislav Grubačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track