Datum pregovora u 2013. ako se nastavi dijalog

Zavisi od dijaloga

Datum pregovora u 2013. ako se nastavi dijalog

Politika -
Zaključci EU o proširenju iz decembra su ohrabrujući i očekuje se da će odluka o datumu biti doneta tokom predsedavanja Irske EU, u prvom polugodištu 2013. godine

BEOGRAD - Srbija može da očekuje datum za početak pristupnih pregovora sa EU u prvoj polovini 2013. godine, ako nastavi dosadašnju dinamiku u dijalogu i postiže nove dogovore s Prištinom, ocenjuju zvaničnici i stručnjaci za evropske integracije u Srbiji.

Direktor vladine Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević je rekao da su zaključci EU o proširenju iz decembra ohrabrujući i da očekuje da će odluka o datumu biti doneta tokom predsedavanja Irske EU, u prvom polugodištu 2013. godine.

Upitan da li će, ako se ne ispune uslovi za tu odluku ona biti na neko vreme odložena zbog događaja u EU, poput izbora u Nemačkoj, Pajević je rekao da je "odlučivanje o početku pregovora vezano samo za dijalog Beograda i Prištine".

"Ukoliko taj dijalog ide onako kako je išao poslednjih nekoliko meseci, nema nikakvih drugih razloga, pa ni kada su u pitanju nemački izbori da se taj datum prolongira. Sasvim je jasno da ćemo otvaranje pregovora dobiti tokom irskog predsedavanja i to je isključivo vezano za nastavak dijalog Beograda i Prištine", rekao je Pajević.

Savet EU će na proleće naredne godine razmotriti da li Srbija ispunjava sve uslove za početak pregovora o članstvu u EU i da, ako ocena bude povoljna, do juna odredi datum početka pregovora.

Nemački savezni parlamentarni izbori održaće se na jesen 2013. godine.

Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević je rekla da se nada da će 2013. postati godina u kojoj će "ključni prioritet reformi zameniti ključni prioritet normalizacije odnosa Beograda i Prištine".

To, prema njenim rečima, znači da će se "u jednom trenutku pregovori otvoriti i sva pažnja usmeriti na reformske procese".

"U zaključcima Saveta smo čuli da je moguće pomeriti se (u integracijama) u sledećoj godini. Da li će se to desiti, u ovom trenutku zavisi od toga da li će vlada ići dalje od onoga što je primena do sada dogovorenog, u nove dogovore i njihovu primenu. To je ključni uslov da pregovori počnu", rekla je ona.

Savetnica ministra spoljne i unutrašnje trgovine Tanja Miščević je rekla da očekuje mnogo toga u 2013. na planu integracija ne zato što je optimista već zato što su se "sve kockice sklopile" da Srbija konačno dobije datum i počne pregovore za članstvo u EU. Prema njenim rečima, dobijanje datuma je krajnje realno pošto u Srbiji sada postoji veoma pragmatičan pristup evropskim integracijama i politički konsenzus, s obzirom da nikada više poslanika u parlamentu nije podržavalo evropske integracije.

"To je odlična osnova da proces bude dalje ubrzan i da neke stvari koje su teške za sprovođenje, kao što su nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prištine i implementacija svega onoga što je dogovoreno", rekla je Miščevićeva. Ona je ocenila da bi eventualno odlaganje odluke o pokretanju pregovora bila još jedna od mnogih propuštenih šansi i da Srbija to sebi ne sme da dozvoli. Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimir Matejić je rekao da će se evropske integracije Srbije ubrzati tokom iduće godine, ako se ulože "kvalifikovani napori" u onome o čemu će se pregovarati i rešavanju problema u regionu. Matejić je rekao da očekuje da pregovori budu otvoreni i to verovatno sredinom sledeće godine, pod uslovom da se ne desi neki "eksces".

"Mi ćemo dobiti otvaranje pregovora iduće godine, verovatno sredinom godine. Gotovo da u to nema sumnje, osim ako se ne desi nešto što je eksces", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track