Uskoro susret Dačića i Milanovića

Vesna Pusić

Uskoro susret Dačića i Milanovića

Politika -
Ministarka pozvala Srbe da se vrate u Hrvatsku i ocenila da je sada pravi trenutak za to.

NOVI SAD - Kada je u pitanju susret premijera Hrvatske i Srbije, Zorana Milanovića i Ivice Dačića, "stvari idu u dobrom pravcu", izjavila je ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

"Susret dvojice premijera je od izuzetnog značaja i do njega će sigurno doći. Stvari idu u dobrom pravcu. Sada je važno dobro pripremiti taj susret. Svrha je pozitivni pomak, a ne samo dobra fotografija u medijima", kazala je Vesna Pusić za novosadski list.

Dodala je da je sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem imala dva vrlo konstruktivna razgovora, u Njujorku u septembru i u Dablinu pre nekoliko sedmica."Dogovorili smo takozvane korpe pitanja. Prva se tiče pitanja koja proizlaze iz rata. Druga u fokusu ima ekonomske teme, s obzirom na to da Hrvatska ulaskom u EU ulazi u EFTA a izlazi iz CEFTA (sporazuma).

Treća se, pak, tiče evropske budućnosti i saradnje na korišćenju evropskih fondova", navela je Pusićeva. Prema njenim rečima, oslobađajuća presuda Haškog tribunala za hrvatske generale Gotovinu i Markača ne znači da Hrvatska negira ratne zločine.

"Ova presuda ne negira ratne zločine, koji se u Hrvatskoj kontinuirano procesuiraju i s tim će se nastaviti. Niz ljudi, uključujući tu i etničke Hrvate i pripadnike hrvatskih vojnih formacija, osuđen je za ratne zločine a neki postupci i sada traju", kazala je Vesna Pusić.

Ona je ocenila da je povlačenje međusobnih tužbi za genocid između Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde "i dalje racionalna mogućnost".

"No, da bismo uopšte mogli razgovarati o toj temi, potrebno je najpre rešiti problem nestalih, suđenja za ratne zločine i vraćanja umetnina", kazala je Vesna Pusić.

Ona je pozvala Srbe da se vrate u Hrvatsku i ocenila da je sada pravi trenutak za to.

Zoran Milanović
Zoran Milanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track