Nikolić hoće na Božić u Gračanicu, Euleks mu ne da

Božić na Kosmetu

Nikolić hoće na Božić u Gračanicu, Euleks mu ne da

Politika -
Predsednik Srbije je 28. decembra 2012. podneo zahtev misiji Euleks u Prištini da 7. januara 2013. u Gračanici prisustvuje Božićnoj liturgiji, ali odgovor još nije dobio

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najoštrije je danas osudio nesposobnost misije Euleks na Kosovu i Metohiji da odgovori na njegov zahtev da u manastiru Gračanica prisustvuje Božićnoj liturgiji.

U saopštenju Pres službe predsednika Srbije navodi se da je Nikolić 28. decembra 2012. podneo zahtev misiji Euleks u Prištini da 7. januara 2013. u Gračanici prisustvuje Božićnoj liturgiji.

"S obzirom da još nije stigao odgovor na zahtev, sasvim je očigledno da Euleks nije statusno neutralna misija i nije u stanju da osigura bezbednost bilo koga, pa ni predsednika Srbije na Kosovu i Metohiji, čime se obesmišljava postojanje te institucije na teritoriji Pokrajine", piše u saopštenju.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kako se navodi, očekuje da se u nastavku pregovora Beograda i Prištine obezbedi primena međunarodnih propisa i Rezolucije 1244 UN, a pre svega da se omogući bezbednost svih građana koji borave na teritoriji Kosova i Metohije, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Ograničenja slobode kretanja predstavljaju grubu povredu osnovnih ljudskih prava definisanih u Povelji UN i neprihvatljiva su sa aspekta civilizacijskih vrednosti za koje se i Evropska unija zalaže", piše u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track