Stefanović: Tražimo jedinstvo za Kosovo

Stefanović: Tražimo jedinstvo za Kosovo

Politika -
Reč je o veoma važnoj državnoj i nacionalnoj temi i zato bi bilo preko potrebno da postignemo široko jedinstvo. Verujem da će tekst koji stigne u Skupštinu biti prihvatljiv i za veliki broj poslanika opozicije, rekao predsednik Skupštine Srbije

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da očekuje da će vlada u toku naredne nedelje razmatrati tekst rezolucije o Kosovu i Metohiji i da bi, ukoliko ga usvoji, već za petak mogao da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o tom važnom dokumentu.

On je izrazio uverenje da će se oko rezolucije postići širok politički konsenzus i najavio uoči nove kosovske runde u parlamentu konsultacije sa svim parlamentarnim strankama i uputio poruku da je u ovom trenutku jedinstvo svih aktera preko potrebno.

Stefanović je kazao da je optimista zato što iskreno veruje da pitanje Kosova i Metohije niko neće zloupotrebiti za ubiranje jeftinih političkih poena.

"Reč je o veoma važnoj državnoj i nacionalnoj temi i zato bi bilo preko potrebno da postignemo široko jedinstvo. Verujem da će tekst koji stigne u Skupštinu biti prihvatljiv i za veliki broj poslanika opozicije. Trudim se da sa svim šefovima poslaničkih grupa na kolegijumima, ali i izvan toga, razgovaram krajnje otvoreno kako da stvorimo atmosferu u kojoj ćemo se što više dogovarati, a što manje preglasavati", rekao je Stefanović.

On je rekao da su konsultacije kod predsednika Tomislava Nikolića poslužile da se partije opozicije upoznaju sa suštinom platforme i da one upute svoje sugestije, ali će se tek videti da li će rezolucija biti otvorena za dopune u toku sednice parlamenta.

Stefanović je istakao da će prioritet Skupštine u 2013. godini biti sistemski zakoni, neophodni za nastavak reformi i evrointegracija.

"Moja misija je da se ovaj saziv ne ponosi samo kvantitetom, odnosno brojem zakona koji usvaja, nego da ti zakonski predlozi budu kvalitetni i da suštinski menjaju nabolje život u Srbiji", dodao je on.

Stefanović smatra da kontrolna uloga parlamenta mora biti snažnija nego što je to sada i da njegova nezavisnost u odnosu na izvršnu vlast bude šira i da želi da se o tome postigne najširi konsenzus u svim strankama.

On veruje da se smanjenje skupštinskog budžeta sa 3,6 na 2,2 milijarde dinara neće bitnije odraziti na funkcionisanje parlamenta.

"Skupština Srbije mora da bude odgovorna prema građanima koji su je birali i zato smo odlučili da prvo sebi stegnemo kaiš. Podsećam i da smo prilikom rebalansa budžeta u državnu kasu vratili oko 300 miliona dinara, pa je bilo dovoljno novca da se godina privede kraju", rekao je Stefanović.

On je kazao da će SNS, čiji je funkcioner, biti u vladajućoj većini sve dok vlada vodi borbu protiv korupcije i kriminala, dok sprovodi reforme u oblasti ekonomije i sve dok čini krupne korake da Srbija ide ka EU i da građani žive bolje.

"U trenutku kada osetimo da vladajuća većina više ne može da doprinese boljem životu građana, prestaje i potreba da mi budemo uključeni u takvu koaliciju. Nikada nećemo biti spremni da odustanemo od svojih principa zarad partijskih kalkulacija. A, nepobitna je činjenica da trenutno uživamo podršku u narodu bezmalo kao sve partije zajedno", rekao je Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track