Prostorni plan za kanal Beograd-Solun do sredine 2013.
Foto: KURIR

Prostorni plan za kanal Beograd-Solun do sredine 2013.

Društvo -
Srbija bi izgradnjom kanala Dunav-Morava-Vardar postala nezaobilazan faktor u svim saobraćajnim i infrastrukturnim vezama na relaciji između juga Evrope i srednjeg i zapadnog dela kontinenta, rekao ministar prostornog planiranja Milan Bačević

BEOGRAD - Najznačajnija aktivnost Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja u 2013. u sektoru za prostorno planiranje biće izrada prostornog plana posebne namene za izgradnju plovnog kanala Dunav-Morava-Vardar, koji bi trebalo da bude završen do sredine 2013. godine, izjavio je resorni ministar Milan Bačević.

"Prilično smo odmakli u pripremi dokumentacije i metodologije za izradu prostornog plana za izgradnju kanala Beograd-Solun, poznatijeg kao Dunav-Morava-Vardar", rekao je Bačević, navodeći da je predviđeno da se tim planom obuhvati površina od 10.500 kvadratnih kilometara, što je, prema njegovim rečima, jednako površini Kosova i Metohije.

Kako je istakao, "to je ozbiljan posao, ali smo ga oročili na šest meseci i mislim da ćemo po isteku juna moći da izađemo sa tim planom pred srpsku javnost".

Bačević je objasnio da bi nakon toga sledila priprema posebnog zakona koji bi označio gradnju plovnog kanala kao projekta od nacionalnog značaja, što je urađeno i u slučaju trase gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju.

"Nadam se da ćemo u tom roku od šest meseci dovesti do kraja i razgovore koje vodimo sa zainteresovanim kompanijama koje žele da učestvuju u realizaciji građevinskog dela projekta, studije izvodljivosti", rekao je Bačević.

On je kazao da su za taj projekat zainteresovane mnoge strane kompanije, jer su svesne njegovog značaja.

Bačević je rekao i da trenutno ne postoji tačno utvrđen proračun vrednosti projekta, jer poslednje procene o vrednosti investicije datiraju sa kraja sedamdesetih godina prošlog veka, kada je ulaganje procenjeno na iznos od 15 do 17 milijardi dolara, u šta su bili uračunati i radovi na teritoriji Makedonije i Grcke.

Bačević je kazao da se ozbiljno razmišlja o izradi studije izvodljivosti, odnosno biznis planu, i da je za taj posao zainteresovano nekoliko kompanija "među kojima najveću upornost pokazuju dve državne kineske kompanije, ali i američka savezna država Ilinois".

"Mnogi učešće u tom projektu vide kao šansu za dobru zaradu i dobro pozicioniranje u Evropi, a na Balkanu posebno. U Srbiji i ne postoje uslovi za realizaciju većeg projekta od ovog, kako prostorno, tako i ekonomski", rekao je ministar prostornog planiranja.

On je dodao da bi Srbija izgradnjom kanala Dunav-Morava-Vardar postala nezaobilazan faktor u svim saobraćajnim i infrastrukturnim vezama na relaciji između juga Evrope i srednjeg i zapadnog dela kontinenta.

"Ovakvim plovnim sistemom čitava Srbija bi se povezala sa sistemom Rajna-Majna-Dunav, koji je od najvećeg značaja u Evropi, ali i sa sistemom plovnih tokova Rone i Sene u Francuskoj, kao i Odre i Visle", kazao je Bačević.

On je napomenuo i da bi izgradnjom kanala Morava sve te sisteme povezala i brodove usmerila u Egejsko more odakle se račvaju pomorske veze prema drugim delovima južne Evrope, Aziji i Africi.

Izgradnjom tog plovnog kanala, kako je rekao, na bolje bi se promenio geopolitički položaj Srbije i njen međunarodni status.

Govoreći o zakonodavnim aktivnostima njegovog ministarstva, Bačević najavio i da bi do polovine 2013. trebalo da bude usvojen i novi zakon o prostornom planiranju. Kako je precizirao, reč je o izmenama i dopunama postojećeg zakona, koje će omogućiti lakšu realizaciju već urađenih planova, ali i urediti tu oblast za narednii 20 godina.

Prema rečima Bačevića, novi zakon bi trebalo da obuhvati i teritoriju Kosova i Metohije, koji nije u važećem Zakonu o prostornom planiranju.

"Mi želimo da manjkavost tog prostornog plana neutrališemo izradom novog plana i otvorimo kancelariju za prostorno planiranje u Kosovskom Mitrovici, jer još uvek žvimo u državi koja ima zakonom propisane granice, koje su međunarodno priznate", kazao je Bačević i najavio da će i taj deo Srbije biti uređen planskom dokumentacijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track