Vulin: 2013. godina nade

Božić na Kosmetu

Vulin: 2013. godina nade

Politika -
Ovo je godina nade, godina u kojoj je Srbija izašla pred ceo svet i rekla kako vidi pravdeno i trajno rešenje. Ovo je godina u kojoj očekujemo od celog sveta, i međunarodne zajednice da razume i prihvati, glasno kaže da ne može biti pravednog i trajnog rešenja bez saglasnosti Srbije i Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, kazao je Aleksandar Vulin

GRAČANICA - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Aleksandar Vulin poručio je danas da nema podele Kosmeta, što platforma jasno pokazuje, i pozvao međunarodnu zajednicu da u skladu sa svojim obećanjima i mandatom obezbedi sigurnost svima koji žive na Kosmetu.

"Ovo je godina nade, godina u kojoj je Srbija izašla pred ceo svet i rekla kako vidi pravdeno i trajno rešenje. Ovo je godina u kojoj očekujemo od celog sveta, i međunarodne zajednice da razume i prihvati, glasno kaže da ne može biti pravednog i trajnog rešenja bez saglasnosti Srbije i Srba koji žive na Kosovu i Metohiji", kazao je Vulin u izjavi novinarima posle centralne proslave Božića u manastiru u Gračanici.

Vulin je naglasio da je ovo godina očekujemo od međunarodne zajednice da se ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela.

"Ovo je, nadajmo se, poslednji put da se predsedniku Republike Srbije zabranjuje da bude sa svojim narodom i da se između njega i njegovog naroda ispreči sila. Mi tražimo od UNMIK-a da se ponaša u skladu sa svojim mandatom i ovlašćenjima i da obezbedi vladavinu prava na KiM", kazao je on.

"Tražimo od Euleksa da se ponaša u skladu sa svojim mandatom i ovlašćenjima koje je dobio na osnovu odluke Saveta bezbednosti i obezbedi valdvinu prava i sigurnost za sve koji žive na KiM. Tražimo od međunarodne zajednice da se ponaša u skladu sa svojim obećanjima o obezbedi ličnu imovinsku i pravnu sigurnost za sve koji žive i žele da žive na prostoru KiM", podvukao je on.

Vulin je naglasio da je Božić veliki praznik mira i nade, nade za sve nas koji verujemo da je KiM sastavni deo naše države i da se to nikada neće promeniti.

Ovo je praznik nade i verujemo da je ovo godina u kojoj će naše nade početi da se ostvaruju, istakao je on, ukazujući da Srbija traži mir, ali da u toj borbi ne može biti sama.

Ne sme biti nasilja na KiM i tražimo od međunarodne zajednice da se ponaša u skladu sa tim, rekao je on.

Vulin je ocenio da je ovo godina u kojoj će biti donete velike i važne odluke.

"Ovo je istorijska godina u kojoj će se Sbrija, nadamo se, izboriti za ono u šta svi zajedno verujemo”, naglasio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Vulin je ukazao da na prostoru KiM na današnji praznik nema 200.000 raseljenih i prognanih, koji ne mogu da proslave praznik tamo gde su se rodili.

On je rekao da se moramo podsetiti i na više od 150 oštećenih i uništenih crkava i manastira, da ne smeju ostati nepomenuti na hiljade ubijenih i nestalih, da je više od 5.000 srpskih nadgrobnih spomenika uništeno.

U vezi ideje predsednika RS Milorada Dodik o podeli KiM, Vulin je kazao da je platforma vlade jasno rekla da Srbija posmatra Kosovo i Metohiju jedinstveno.

"Ne delimo Srbe na severne i južne i politika vlade i predsednika je takva da posle dugo vremena okupljamo sve Srbe koji žive na prostoru na jednom mestu. Nema podele i platforma je jasno rekla kako vidimo budući položaj KiM. Platforma je bila više nego jasna", poručio je on.

Vulin je najavio da će platforma ove nedelje biti predstavljena široj srpskoj i svetskoj javnosti, i da će biti pokazano i na papiru šta mislimo i životu šta raidmo.

U manastiru u Gračanici danas je, pred više stotina vernika, i u prisustvu komandanta Kfora Folkera Halbauera, predstavnika EU na Kosovu Samuela Žbogara, stranih diplomata, episkop raško-prizrenski Teodosije pročitao poslanicu patrijarha Irineja u kojoj je građane pozvao na ljubav i mir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track