Dačić za balkanski savet, ali ne i za Jugoslaviju

Premijer Srbije

Dačić za balkanski savet, ali ne i za Jugoslaviju

Politika -
Države na Balkanu ne moraju međusobno da se vole, ali treba da sarađuju jer im je to u zajedničkom interesu, poručio je Ivica Dačić

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi države na Balkanu trebalo da pokušaju da naprave balkanski savet, istakavši da to ne bi bila nova Jugoslavija. Dačić je rekao da države na Balkanu ne moraju međusobno da se vole, ali treba da sarađuju jer im je to u zajedničkom interesu, dodajući da bi trebalo da pokušaju da naprave balkanski savet "koji ima ulogu da deluje da zajedno budemo jači".

"Nije to nova Jugoslavija. Sigurno da nam je Bosna i Hercegovina bliža nego Litvanija, a Litvanac kada dođe u Srbiju, ima veća prava nego neko kad dođe iz Hrvatske. Mislim da to nije pravedno", kazao je Dačić u sinoć emitovanom intervjuu.

Premijer Srbije izrazio je očekivanje da će do susreta sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem doći u narednih nekoliko meseci. On je rekao da bez obzira na to da li postoje istorijske simpatije ili antipatije među državama Balkana, "mi smo narodi i države koji moraju da sarađuju, naročito vlade".

"U tom smislu sam i ja imao inicijativu i ranije da se susretnemo na nivou vlada. Da izbegnemo grljenja, ljubljenja i zaklinjanja u istorijske veze, nego da jednostavno budemo praktični i da ostvarimo jednu komunikaciju koja će omogućiti da i pored toga što se međusobno ne slažemo, naši odnosi ne budu kao u vremenu ledenog doba", rekao je Dačić.

Govoreći o odnosima Srbije i BiH Dačić je ponovio da Srbija poštuje BiH kao državu, podsetivši da po Dejtonskom sporazumu Srbija ima specijalne veze sa Republikom Srpskom, ali želi iste takve odnose i s Federacijom BiH. O nastavku pregovora Beograda i Prištine Dačić je kazao da Srbiji nije cilj da ima svoje institucije na severu Kosova, nego da postoje institucije koje će "biti prihvatljive i za Srbe na Kosovu i za prištinske organe".

"Mi smatramo da je za nas prihvatljivo rešenje da se srpskom narodu na Kosovu i Metohiji da autonomija. U kojoj će to biti nadležnosti, u kom obliku, da li će se zvati autonomija, zajednica srpskih opština ... to je jedan veoma korektan predlog", rekao je premijer Srbije. Dačić je istakao da je dijalog s Prištinom jedini prioritet za budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

"Ja nisam opčinjen Evropskom unijom. Ja ne mislim da je to idealna tvorevina, ali ne vidim za Srbiju bolju mogućnost", kazao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track