Dačić: Nema govora o članstvu Kosova u UN

Premijer poslao jasnu poruku

Dačić: Nema govora o članstvu Kosova u UN

Politika -
Premijer rekao da nema teme o kojoj ne može da razgovara, ali da Srbija ne može biti jedina strana koja je spremna da pravi ustupke

BEOGRAD - Dokle da se ćeramo?

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak veče da se Srbija sigurno nikad neće saglasiti s tim da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, osim ako to ne bude rezultat sveobuhvatnog rešenja koje je u skladu s nacionalnim i državnim interesima.

- Nema teme o kojoj ne mogu da razgovaram ako se želi sveobuhvatno rešenje, ali o stolici u UN možemo govoriti samo ako se govori o sveobuhvatnom rešenju. Za nas ne dolazi u obzir parcijalno rešenje. Ne razmišljamo da damo saglasnost, mada Srbija ne može blokirati članstvo Kosova u UN.

Za to nam treba pomoć naših prijatelja Rusije i Kine. Obe strane moraju biti spremne na ustupke. U suprotnom, kosovska strana može ucenjivati Beograd zbog puta ka EU, dok srpska strana može ometati članstvo Kosova u UN.

Treba li tako da se ćeramo godinama? - upitao je Dačić i dodao:

- Šta oni misle, da mi treba da damo sve.Hašim Tači je rekao da se u Briselu neće razgovarati o novoj rezoluciji Skupštine Srbije o Kosovu, ali Dačić je kazao da se te teme ne mogu izbeći i da Tačijeve izjave služe za „unutrašnju upotrebu“.

On je rekao da kosovski premijer ne može upravljati onim što će Beograd izneti na sastanku 17. januara, za kad je zakazana nova runda dijaloga, i naveo da je Rezoluciju o KiM već predao visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, koja posreduje u dijalogu.

- Hašimu Tačiju bi bilo bolje da govori o severu Kosova, a ne o Ujedinjenim nacijama - rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track