Fridom haus: Srbija slobodna zemlja

Izveštaj

Fridom haus: Srbija slobodna zemlja

Politika -
Kao slobodne označene su Hrvatska i Crna Gora, dok je Kosovo delimično slobodno jer pati od korupcije, slabe vladavine prava, ograničenog poštovanja građanskih sloboda i verskih sukoba

VAŠINGTON - Srbija je slobodna zemlja, navodi se u godišnjem izveštaju nevladine organizacije "Fridom haus" o političkim pravima i slobodama, a kao slobodne označene su još i Hrvatska i Crna Gora.

Inače, u slobodne zemlje spadaju one sa političkom konkurencijom, koje poštuju građanska prava i ljudske slobode i imaju nezavisne medije.Istovremeno, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo, koje je ocenjivano odvojeno od Srbije, označeni su kao delimično slobodne zemlje, odnosno države u kojima je ograničeno poštovanje političkih prava i građanskih sloboda. Te zemlje pate od korupcije, slabe vladavine prava, etničkih i verskih sukoba i političke scene na kojoj jedna stranka dominantna, uprkos određenom nivou pluralizma.Kada je reč o globalnom nivou, prema ocenama "Fridom hausa" demokratija širom sveta je bila u opadanju 2012, sedmu godinu za redom. Tako sada u demokratskim slobodama u potpunosti uživa 90 zemalja, tri više nego 2011. godine, ali u 27 država su uvedene nove restrikcije na pravo okupljanja, izražavanja i na medije.Oko tri milijarde ljudi, odnosno 43 odsto svetskog stanovništva, ima sva politička prava i gradjanske slobode, dok 1,6 milijardi živi u delimično slobodnim zemljama u kojima postoji samo ograničeno poštovanje sloboda, ocenio je "Fridom haus".Oko 34 odsto svetske populacije, odnosno 2,3 milijarde ljudi, međutim, živi u zemljama koje nisu slobodne. U izveštaju se naročito izdvajaju Rusija, Iran i Venecuela, prenosi AFP.Najveći napredak na polju demokratije još od 2008. godine ostvaren je u Libiji, Tunisu i Mjanmaru. Egipat, Zimbabve, Moldavija i Obala Slonovače takođe su u grupi zemalja u kojima je represija oslabila.Mali, u kome su pobunjenici prošle godine zbacili izabranu vladu, nalazi se na vrhu liste zemlja u kojima je većina sloboda ukinuta. U toj zemlji je zabeležen jedan od najvećih padova u istoriji slobode sveta, navodi se u izveštaju koji "Fridom haus" sastavlja od 1972. godine.Nigerija, još jedna zemlja koja ima islamističke ekstremiste, doživela je manje dramatičan pad, kao i Centralno Afrička Republika, gde je krajem prošle godine postojao rizik od dolaska pobunjeničke grupe na vlast.Najveće smanjenje sloboda u Azijsko-pacifičkom regionu dogodilo se na Maldivima, gde je demokratski izabrani predsednik silom smenjen, i u Šri Lanki u kojoj je rasprostranjena korupcija."A kineski komunistički lideri i dalje upravljaju najsloženijim i najsofisticiranijim aparatom za političku kontrolu", tvrdi "Fridom haus". U izveštaju se, takođe, tvrdi da je reizborom Vladimira Putina za predsednika Rusije, počeo novi period ubrzane represije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track