Redžepi: Ništa od autonomije severa Kosova

Priština kaže ne

Redžepi: Ništa od autonomije severa Kosova

Politika -
Za rešenje pitanja odnosa Beograda i Prištine mogao da bude primenjen model dogovora dve Nemačke

BEČ - Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi odbio je mogućnost da sever Kosova trebalo da dobije autonomiju, ocenivši da bi za rešenje pitanja odnosa Beograda i Prištine mogao da bude primenjen model dogovora dve Nemačke.On je, u intervjuu bečkom dnevniku Prese, kazao da nije tačno da će u novoj rundi dijaloga biti reči o autonomiji za sever Kosova.

„Premijer Srbije Ivica Dačić je rekao da bi otcepljenje severa Kosova bilo najbolje rešenje, ali to nije realno", poručio je Redžepi, ukazujući da je međunarodna zajednica jasno rekla da podela Kosova nije rešenje.Postoje spekulacije u Srbiji da bi sever Kosova dobio specijalni status, nešto kao teritorijalnu autonomiju, ali i za to, prema rečima Redžepija, Priština kaže „ne".

"Imamo Ahtisarijev plan u kojem već postoji autonomija na opštinskom nivou. Srpske opštine na Kosovu imaju pravo da se povežu kako bi jedne drugoj pomogle. To je međunarodno gledano najviši nivo prava za jednu etničku zajednicu i zbog toga nećemo prihvatiti nikakav dodatni specijalni autonomni status za Srbe na severu", podvukao je on.

Redžepi je optužio Srbe da ne prihvataju Ahtisarijev plan jer ga nisu pročitali i zato što je doneo nezavisnost Kosovu, poručivši da treba pročitati njegovu suštinu.

On smatra da tenzije i protesti na severu Kosova postoje "jer se pojedinci - šverceri, koji neće da plaćaju carinu, opiru da koriste legalne prelaze".

"Postoji previše nelegalnih prelaza. Sa Beogradom smo dogovorili integrisano upravljanje prelazima. Mi nadziremo prelaze zajedno sa Srbima i Euleksom. I nakon primene sporazuma će šverceri tražiti alternative. To nije jednostavan proces, ali je sporazumni korak u pravom smeru", naglasio je on ističući da SAD i EU moraju nastojati da taj dokument bude primenjen.

Redžepi je kazao da su na severu Kosova prisutne srpske policijske snage, da je reč o cifri do 400 osoba. Radi se o srpskim policajcima u civilu, Srbima sa Kosova, koji su zaposleni pri Ministarstvu unutrašnjih poslova u Beogradu, dodao je on.

Prema njegovim rečima prisutni su, takođe, i pripadnici obaveštajne službe BIA, kao i lica koja rade u kosovskoj policiji, a koja se nalaze na dva platna spiska.

"To ne možemo tolerisati. Srpske policijske strukture na Kosovu su nelegalne i moraju nestati", podvukao je Redžepi, naglasivši da to pitanje ne može biti tema dijaloga jer "nijedna zemlja ne može tolerisati da su na njenoj teritoriji aktivne policijske strukture susedne države".

On je poručio da bi preostalih pet država EU trebalo što pre da priznaju Kosovo, ističući da bi to bilo dobro za regionalnu stabilnost i moglo bi da pomogne Srbiji da ne bude "talac sadašnje situacije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track