Novosadski autobusi ipak dvojezični

Novosadski autobusi ipak dvojezični

Srbija -
Na displeju pokazivač smera trebalo da se pojavi posle ćiriličnog pisma, po abecednom redu, natpis i na jezicima koji su u službenoj upotrebi

NOVO SAD - Zamenica pokrajinskog ombudsmana kaže da će novosadske vlasti morati, pored ćiriličnih naziva na gradskim autobusima, postaviti i nazive na manjinskim jezicima.Eva Vukašinović kazala je da će isto to gradske vlasti morati učiniti i sa nazivima ulica u Novom Sadu.Gradske vlasti su u nedelju saopštile da će displeji koji na gradskim autobusima pokazuju kojim pravcem voze ubuduće biti ispisani samo ćirilicom.

Vukašinovićeva smatra da su vlasti na taj način prekršile propise o službenoj upotrebi jezika i pisma. U Novom Sadu u službenoj upotrebi su srpski, mađarski, slovački i rusinski jezik.

"Kada već govorimo o tome da je prema Ustavu službeno pismo u slučaju srpskog jezika ćirilično, onda izvolite poštujte i ostale propise", poručila je zamenica pokrajinskog ombudsmana.

Objasnila je da to znači da bi na displeju pokazivač smera trebalo da se pojavi tako da se posle ćiriličnog pisma, po abecednom redu, natpis istakne i na jezicima koji su u službenoj upotrebi.

Vukašinovićeva je navela da je poslala dopis novosadskom Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću i zatražila da se izjasne o ovome.

"Odluku o službenoj upotrebi jezika treba primenjivati, ona nije samo ukras i saobraćajno preduzeće će morati da pribavi takve displeje na kojima će se naizmenično menjati i biti čitljiv tekst na srpskom i na ostalim jezicima", rekla je Vukašinovićeva.

Podsetila je i da službena upotreba jezika nije regulisana samo Ustavom i zakonima, nego i različitim međunarodnim sporazumima, kao i Evropskom poveljom o regionalnim ili manjinskim jezicima, čiji je Srbija potpisnik.

Dodala je da je započela i kontrolu natpisa sa nazivom ulica u gradu i navela da ima i latiničnih i ćirilićnih tabli sa nazivom ulica, ali da nema onih koje su ispisane na manjinskim jezicima.

Vukašinovićeva je rekla da će zahtevati od gradskih vlasti da se nazivi ulica istaknu i na manjinskim jezicima, "kada se već pozivaju na zakonitost".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track