Pajtić: Neosnovano Vladu Vojvodine nazivati neozbiljnom
Foto: KURIR

Ne protive se investicijama

Pajtić: Neosnovano Vladu Vojvodine nazivati neozbiljnom

Politika -
Vlada Srbije ocenila danas da je ponašanje Vlade Vojvodine neodgovorno i neozbiljno i da ima za cilj odbijanje stranih investicija i sprečavanje modernizacije srpske poljoprivrede

NOVI SAD - Vojvođanski premijer Bojan Pajtić ocenio je večeras da je neodgovorno i neosnovano Vladu Vojvodine nazivati neozbiljnom i optuživati je da odbija strane investicije jer je, zahvaljujućim njenim naporima, Pokrajina i na međunarodnom planu prepoznata kao jedna od najatraktivnijih regija za ulaganja.

"Nedopustvo je i neprimereno vređati Vladu Vojvodine zato što traži razjašnjenje sudbine poljoprivrednog zemljišta sa teritorije Pokrajine. Takav način komunikacije u prošlosti je ovoj zemlji donosio samo nesreću i zlo", ocenio je Pajtić u saopštenju. On je ocenio da je potpuno nerazumljivo koga je u Vladi Srbije mogao da uznemiri napor da se eventualne značajne investicije i višedecenijske obaveze razmotre uz konsultacije sa vrhunskim ekspertima iz ove oblasti.

"Sigurni smo da kvalitetna rešenja do kojih bi se svakako moralo doći u fazi između predugovora i eventualnog konačnog ugovora, moraju pripremiti studiozno, uzimajući u obzir kako ekonomski interes svih zainteresovanih, tako i elemente tenderske procedure i zakonske okvire koji definišu tip vlasničkih prava inostranih kompanija", naveo je Pajtić i dodao da je ubeđen da i predstavnici Vlade Srbije stoje na tom stanovištu.

Vlada Srbije ocenila je danas da je ponašanje Vlade Vojvodine neodgovorno i neozbiljno i da ima za cilj odbijanje stranih investicija i sprečavanje modernizacije srpske poljoprivrede. "Ovakvim postupcima i izjavama Vlada Vojvodine direktno ugrožava živote i standard građana Vojvodine, ali i cele Srbije, što Vlada Srbije neće dozvoliti", saopštila je Vlada Srbije. Prethodno je pokrajinska Vlada zatražila od Vlade Srbije da joj hitno dostavi izvorni tekst predugovora o prodaji poljoprivrednih kombinata sa kompanijom "Al Dahra" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zatražena je i informacija o načinu utvrđivanja cene poljoprivrednog zemljišta, cene zakupa, procentu učešća u godišnjem prinosu, ceni objekata i opreme, obima i lokacije ulaganja, statusu zaposlenih i raspodeli sredstava koja će se ostvariti na osnovu postignute cene. Radna grupa koju je formirala Vlada Vojvodine analiziraće sve elemente predugovora sa aspekta pravne osnovanosti i ekonomske efekte. To telo čine eksperti stručnog Saveta za poljoprivredu Vojvodine, predstavnici Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track