Grubješićeva: Srbiji datum nikad bliži
Foto: Gordana Raković

Sastanak ministara EU

Grubješićeva: Srbiji datum nikad bliži

Politika -
Ja sam na svakom mestu dobila priznanja za politiku koju sprovodi Vlada Srbije

BEOGRAD, DABLIN - Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić ocenila je danas da Srbija nije nikada bila bliže otpočinjanju pregovora sa EU i dodala da je od svojih evropskih kolega dobila punu podršku za proevropsku politiku nove Vlade, kao i za nastavak dosadašnjeg uspešnog dijaloga sa Prištinom.

"Srbija nije nikada bila bliže otpočinjanju pregovora sa EU, a proces proširenja se nastavlja, što će za Irsku, kao predsedavajuću EU, biti jedan od glavnih prioriteta - glavni su utisci sa današnjeg sastanka ministara evropskih poslova zemalja EU", saopšteno je iz kabineta Grubješićeve, koja boravi u Dablinu.

Potpredsednica Vlade predstavljala je Srbiju na sastanku ministara evropskih poslova zemalja članica Unije, na kojem su se ministri saglasili da je politika proširenja jedna od najuspešnijih evropskih politika.

"Ja sam na svakom mestu dobila priznanja za politiku koju sprovodi Vlada Srbije u procesu evropskih integracija i zaista, i sa ovog skupa, mogu da ponovim da postoje velike šanse da Srbija do kraja predsedavanja Irske dobije datum za otpočinjanje pregovora, jer to je nešto što smo mi svojim radom i zaslužili", rekla je Grubješić.

U saopštenju je navedeno i da su ministri za Evropu posebno naglasili da Srbija treba da nastavi i sa unutrašnjim reformama, naročito u oblastima borbe protiv korupcije, reforme pravosuđa i ekonomije.

Potpredsednica Vlade se, tokom posete Dablinu, sastala i s Linasom Linkevičijusom, ministrom spoljnih poslova Litvanije, jedine članice EU čiji parlament još nije ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Linkevičijus je Grubješićevoj preneo uveravanja da njegova zemlja neće blokirati Srbiji na putu ka EU.

Grubješić iz Dablina odlazi u Brisel, gde će se obratiti članovima odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, na kojem se očekuje rasprava o rezoluciji EP o proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju.U međuvremenu, irska ministarka za Evropu Lusinda Krejton izjavila je da se Dablin nada da će Srbija dobiti datum početka pristupnih pregovora sa EU tokom irskog predsedavanja Unijom, izvestio je dnevnik "Ajriš tajms".

"Nadamo se da možemo da se dogovorimo oko datuma za početak pregovora sa Srbijom", rekla je ona.Krejton je izrazila nadu da će u prvoj polovini 2013. godine više zemalja ostvariti napredak ka članstvu u EU, kao i da će u pregovorima sa Crnom Gorom biti otvorena dva nova poglavlja - o ekonomskoj i monetarnoj politici i obrazovanju, piše "Ajriš tajms".

"Impresionirao me je crnogorski ministar, koji je imao preciznu agendu reformi. Želimo da im pomognemo i da ih nagradimo", kazala je ona.

Albanija se, prema njenim rečima, približila početku pregovora, ali treba da sprovede još reformi, dok je za Makedoniju priznala da su pregovori komplikovani zbog spora s Grčkom oko imena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track