Božoviću zabranjen ulazak u Gračanicu i Dečane

Odbijen zahtev

Božoviću zabranjen ulazak u Gračanicu i Dečane

Politika -
Tužan sam, jer sam sprečen da sutra sa svojim narodom provedem Savindan na KiM, rekao državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Božović

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Božović rekao je da je odbijen njegov zahtev za posetu Kosovu i Metohiji na kojoj je trebalo da sutra prisustvuje obeležavanju dana Svetog Save.

"Tužan sam, jer sam sprečen da sutra sa svojim narodom provedem Savindan na KiM. Malopre sam obavešten da mi je zabranjem ulazak i odlazak u svetu Gračanicu i svete Dečane", rekao je Božović u parohijskom domu Hrama svetog Save u Beogradu.

"Sve su to iskušenja", ocenio je Božović besedeći studentima kojima su uručene stipendije Srpske narodne odbrane u Americi.

"Kako rekoše oci pre mene, ako je vere u nama i ako je Sveti Sava u nama to će proći. Prolazile su ovuda i razne vojske i osvajači, ali niko nije mogao pobediti veru svetosavsku i veru hrišćansku. Samo ako smo na Savinom putu onda ćemo i kroz ta iskušenja proći i uskoro slaviti svetog Savu i na KiM, i u Republici Srpskoj, i u Crnoj Gori, i u Americi, i svuda gde žive naši ljudi", rekao je Božović.

On je ocenio da gotovo da nema ličnosti ni u našoj istoriji, a kako misli ni u svetskim narodima da pojedinačno u sebi može sublimirati čitav jedan narod.

"Kada bi svi Srbi nestali, a ostao Sveti Sava opet bi se znalo za Srbe rekao je jedan mudri Srbin. U toj jednoj ličnosti sve su vrednosti sadržane. Možda ni mi malo stariji, ni vi studenti, niste svesni značaja za naš narod ni za našu državu i crkvu. Srbima je putevoditelj, svetionik i primer Sveti Sava. Ne možemo pogrešiti ako sledimo put Svetog Save, ni kao država, ni kao crkva, ni kao narod", naglasio je državni sekretar.

On je takođe izrazio zahvalnost Vlade Srbije donaciji SNO u Americi namenjenoj studentima.

"Nadamo se da ćemo kroz aktivnosti koje sprovodimo vraćajući pravdu u Srbiju vratiti osmeh i ponos i zadužbinarstvo da naši poslovni ljudi koji su stekli svoj imetak na osnovu zakona i pravde daju deo imetka najmlađim, a studentima ulože u obrazovanje", naveo je Božović.

SNO iz Amerike po desetu godinu za redom dodelila je stipendije srpskim studentima iz Srbije, RS i CG.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track