Dokažite da je Aćif efendije zločinac, pa uklanjajte ploču!

Dokažite da je Aćif efendije zločinac, pa uklanjajte ploču!

Politika -
Ako na sudu činjenice i dokazi preovladaju u korist drugačijeg viđenja lika i dela Aćif efendije, mi ćemo to prihvatiti, rekao je Esad Džudžević

NOVI SAD - Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević izjavio je danas da će to veće prihvatiti da se ukloni spomen ploča Aćif efendiji u Novom Pazaru ako se na sudu dokaže da je bio ratni zločinac.

On je rekao da je, na osnovu izmena odgovarajućeg zakona 2011. godine, obnovljen postupak za sudsku rehabilitaciju Aćif efendije Hadžiahmetovića, s čijim je likom postavljena spomen ploča kao jedna od 20 u nizu znamenitih ličnosti Sandžaka.

"Taj postupak teče i tek ćemo videti rezultat polemike između argumenata zvanične srpske državne istoriografije i argumenata bošnjačke istoriografije”, kazao je Džudžević.

On je napomenuo da bošnjačka istoriografija tvrdi da Aćif efendija nije bio ratni zločinac već je, naprotiv, branio bošnjačko civilno stanovništvo od napada četnika Draže Mihailovića.

“Ako na sudu činjenice i dokazi preovladaju u korist drugačijeg viđenja lika i dela Aćif efendije, mi ćemo to prihvatiti”, kazao je Džudžević i dodao da očekuje da ta spomen-ploča ostane tamo gde je postavljena, dok se ne završi sudski postupak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track