Srbija odmah može da počne pregovore sa EU

Suzana Grubješić

Srbija odmah može da počne pregovore sa EU

Politika -
Mesto Srbije je u Evropi... Istorijski, geografski, kulturno i ekonomski pripada Evropi, a sada je potrebno da ta pripadnost postane politička i institucionalna. Mi nemamo vremena za čekanje, rekla je uoči puta u Brisel

BRISEL - Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić učestvovaće danas u Briselu na konferenciji posvećenoj strategiji proširenja EU i tom prilikom će evropskim sagovornicima preneti da je Srbija spremna da odmah počne pregovore o prijemu u Uniju i da je iskreno posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i saradnji u regionu.

Na konferenciji "Zapadni Balkan: Budućnost u Evropi", čije će teme biti strategija proširenja EU i regionalna saradnja kao ključ za povezivanje zemalja jugoistočne Evrope, učestvovaće i evropski komesar za proširenje Štefan File.

"Mesto Srbije je u Evropi. Srbija istorijski, geografski, kulturno i ekonomski pripada Evropi, a sada je potrebno da ta pripadnost postane politička i institucionalna. Mi nemamo vremena za čekanje, jer smo mnogo toga izgubili i propustili u prethodnim decenijama", izjavila je Grubješić uoči posete Briselu.

Kako je saopštio kabinet potpredsednice Vlade za evropske integracije, Grubješić je istakla da se nada da će Srbija do juna dobiti datum i preći u sledeću fazu evropskih integracija.

"Naš glavni cilj nije datum, ni pregovori, već modernizacija zemlje, stabilnost, izgradnja institucija, efikasnija i pravednija država, a sve to znači bolji životni standard građana. Naš zajednički cilj ćemo lakše postići ako smo bliži EU", kazala je Grubješić.

Grubješić će na konferenciji naglasiti da je Vlada Srbije, vodeći ozbiljnu i kredibilnu politiku, na delu pokazala da je pouzdan partner i da očekuje da zalaganje i postignuti rezultati budu prepoznati tako što će nam Evropski savet na proleće odobriti datum za početak pregovora o članstvu u EU, navodi se u saopštenju.

Na konferenciji, koju organizuje Evropska narodna partija, učestvuju i premijer Makedonije Nikola Gruevski, predsedavajući Parlamentarnom skupštinom OEBS-a Rikardo Miljori, predsednik komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok, evropski poslanici Eduard Kukan i Doris Pak, kao i zvaničnici zaduženi za evropske integracije Albanije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U saopštenju se podseća da je na prvom ovogodišnjem sastanku ministara za Evropu u Dablinu zaključeno da se proces proširenja Unije nastavlja i da će to biti jedan od prioriteta irskog predsedavanja EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track