Memorandumu o saradnji Srbije i Makedonije
Foto: Beta

Poseta Skoplju

Memorandumu o saradnji Srbije i Makedonije

Politika -
Dve države imaju zajedničke planove u oblasti zakonodavstva

SKOPLJE - Ministarstvo pravde i državne uprave Srbije je iniciralo, a Ministarstvo informatičkog društva i uprave Makedonije je prihvatilo da se uskoro potpiše zajednički Memorandum o saradnji, koji će biti dobra i jaka osnova za saradnju ukupnih sistema dveju država, saglasili su se ministri Nikola Selaković i Ivo Ivanovski.Ministri su novinarima, posle sastanka u Skoplju, rekli da se razgovaralo o zajedničkim planovima Srbije i Makedonije u oblasti zakonodavstva i da ta dva ministarstva zajednički rade na izradi pojedinih zakona.Selaković je precizirao da postoje mnoge zajedničke tačke dva administrativna sistema, koji su kako je ukazao, nastali iz jugoslovenske škole prava i dugo su bili identični, a sada se razlikuju.

"Sa naše strane stigla je inicijativa makedonskoj strani da u najskorije vreme potpišemo Memorandum o sadaradnji dva ministarstva i premijeri Srbije i Mekadonije danas su najavili saradnju dve vlade u oblastima koje su bitne za dve države, ali sastanak dve vlade je potrebno dobro pripremiti", rekao je Selaković.

On je podvukao da takav memorandum o saradnji može da bude više nego dobra i jaka osnova za saradnju ukupnih sistema Srbije i Makedonije.

On je dodao da dva ministarstva takođe, zajedno rade na zakonima o opštem upravnom postupku i naglasio da se očekuje što skorije usvajanje, kako u Skupštini Srbije, tako i u makedonskom Sobranju, što će još više omogućiti bolje funkcionisanje dve privrede.

"Poznato je da administrativna i pravna osnova pružaju sigurnost za svako dalje delovanje", rekao je Selaković.Njegov makedonski kolega potvrdio je da Makedonija radi na više zakona među kojima je Zakon o administraciji, kao i dva zakona u vezi sa dijalogom Makedonije sa Evropskom Unijom.

Ivanovski je zaključio da dve države imaju mnogo zajedničkih tema, ali i zajedničkih planova.Selaković je bio u državnoj delegaciji koju je predvodio premijer Srbije Ivica Dačić, a tokom dvodnevnog boravka u Skoplju prisustvovao i Svetosavskoj akademiji povodom 27. januara, koji je makedonska vlada proglasila za nacionalni i državni praznik Srba u toj državi.

Ministar je tom prilikom naglasio da je Srba bilo i pre Save, ali da Srbi posle Save nikada nisu bili isti i dodao da je bilo onih koji su težili da dosegnu visinu kao što je dosegao Sveti Sava, ali nijednom nije uspelo ono što je njemu - bio je prvi pravnik, prvi zakonopisac, prvi lekar, prvi prosvetitelj...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track