Kipar neće priznati Kosovo
Foto: Tanjug

Prvi samit Srbija-Kipar

Kipar neće priznati Kosovo

Politika -
Predsednik Tomislav Nikolić će predsedniku Dimitrisu Hristofijasu dodeliti Orden Republike Srbije
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministar pravde Kipra Lukas Luka preneo u razgovoru s potpredsednikom Vlade Rasimom Ljajićem čvrst stav Kipra da nikad ne prizna nezavisnost Kosova.

On je, na početku srpsko-kiparskog samita u Beogradu, istakao da da je jedini ispravan put u rešavanju kosovskog pitanja poštovanje normi međunarodnog prava.

Ljajić je Luki preneo zahvalnost kiparskoj vladi na podršci koju ta država pruža Srbiji u procesu evropskih integracija, kao i na principijelnom stavu Kipra da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost KiM.

Kiparski državni vrh boravi danas u Beogradu, gde će osim niza bilateralnih susreta biti održan i prvi samit vlada Srbije i Kipra, a predsednik Tomislav Nikolić će predsedniku Dimitrisu Hristofijasu dodeliti Orden Republike Srbije, kao znak zahvalnosti za prijateljsku međunarodnu saradnju, podršku i pomoć.

Osim predsednika Tomislava Nikolića, sa predsednikom Hristofijasom će se odvojeno sastati i premijer Ivica Dačić, a ministri dveju vlada će nakon bilateralnih susreta imati i plenarni sastanak.

Tokom boravka kiparske delegacije u Beogradu biće potpisana tri međudržavna sporazuma: Memorandum o razumevanju dveju vlada o uspostavljanju unapređenog partnerstva, Protokol o sprovođenju Sporazuma Srbije i EU o readmisiji i Sporazum dveju vlada o saradnji u oblasti pomorskog saobraćaja.

Bilateralne susrete će, kako je najavljeno iz Vlade Srbije, imati potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i kiparski ministar pravde i javnog reda Lukas Luka, šefovi diplomatija Ivan Mrkić i Erato Kozaku- Markulis, direktor Kancelarije za Evropske integracije Milan Pajević i stalni sekretar Planskog biroa Jorgos Georgiju.

Sastanke će imati i državni sekretar Ministarstva odbrane Aleksandar Nikolić i ministar odbrane Demetris Eliades, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović i ministarka spoljnih poslova Erato Kozaku-Markulis, ministri saobraćaja Milutin Mrkonjić i Eftimios Flurencu, koji će se sastati i sa ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem, a na kraju će se u svojstvu ministra unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastati sa ministrom pravde i javnog reda Lukasom Lukom.

Tokom dana će se novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare obratiti predsednici Nikolić i Hristofijas, a to će, po završetku samita, učiniti i predstavnici dveju vlada.Mrkić i Pajević sa kiparskim kolegama

U okviru prvog samita vlada Srbije i Kipra, danas su se u Palati Srbije sastali šefovi diplomatija Ivan Mrkić i Erato Kozaku-Markulis, a direktor Kancelarije za Evropske integracije Milan Pajević susreo se sa stalnim sekretarom kiparskog Planskog biroa Jorgosom Georgijuom.

Samit je u 10 časova otvoren sastankom potpredsednika vlade i ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasima Ljajića i kiparskog ministra pravde i javnog reda Lukasa Luke, javlja Tanjug.U okviru samita predsednik Kipra Dimitris Hristofijas, koji predvodi kiparsku delegaciju, imaće bilateralne susrete sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem.

U Palati Srbije će tokom dana odvojeno razgovarati i državni sekretar Ministarstva odbrane Aleksandar Nikolić i ministar odbrane Kipra Demetris Eliades.

Sastanke će imati i ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović i ministarka spoljnih poslova Erato Kozaku-Markulis, ministri saobraćaja Milutin Mrkonjić i Eftimios Flurencu, koji će se sastati i sa ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem, a na kraju će se u svojstvu ministra unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastati sa ministrom pravde i javnog reda Lukom.

Predstavnici dveju vlada danas će potpisati i tri međudržavna sporazuma: Memorandum o razumevanju dveju vlada o uspostavljanju unapređenog partnerstva, Protokol o sprovođenju Sporazuma Srbije i EU o readmisiji i Sporazum dveju vlada o saradnji u oblasti pomorskog saobraćaja.

Tokom dana će se novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare obratiti predsednici Nikolić i Hristofijas, a to će, po završetku samita, učiniti i predstavnici dveju vlada.

http://www.youtube.com/watch?v=dJ2Rnk6eSa4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track