Dežer: Srbija u junu dobija datum

Optimista

Dežer: Srbija u junu dobija datum

Politika -
Moramo da nastavimo da radimo kao i do sada - da objašnjavamo građanima naše namere da je EU cilj da Srbija bude članica, naveo je Dežer

BEOGRAD - Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer smatra da će EU juna utvrditi datum za početak pristupnih pegovora sa Srbijom, i da je pad podrške građana Srbije približavanju EU, između ostalog rezultat nestrpljenja i razočaranja.

"Moramo da nastavimo da radimo kao i do sada - da objašnjavamo građanima naše namere da je EU cilj da Srbija bude članica. Verujem da će juna, kada se bude odlučivalo o početku pregovora, mišljenje biti pozitivo i da će Srbija ispuniti poznate kriterijume", kazao je Dežer.

On je podsetio na izjavu amabasadora Velike Britanije Majkla Devenporta da Velika Britanija snažno podržava napore Srbije na putu ka utvrđivanju datuma za početak pregovora.

"Moramo da govorimo da ništa nije novo kao zahtev. Sve što se traži od Srbije, traži se i od ostalih zemalja članica - poznate stvari - oduvek prisutne", kazao je Dežer i dodao da se u "ovom evropskom poslu napredak stalno uspostavlja".

Po oceni Dežera, pad podrške građana ulasku Srbije u EU rezultat je oslobađajućih presuda Tribunala u Hagu, i odlaganja odluke EU o utvrđivanju datuma za početak pregovore o priključenju Srbije.

"Nestrpljenje i razočaranje se generisalo u brojke, kao i ekonomska kriza u EU i Srbiji", ocenio je Dežer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track