ĐILAS SE OSILIO: Jeremiću lakše do Obame nego do šefa DS
Foto: Kurir

O mogućem izbacivanju iz DS

ĐILAS SE OSILIO: Jeremiću lakše do Obame nego do šefa DS

Politika -
Smatram da sam mandat u Skupštini pošteno zaradio i ne bih da se s poverenjem građana kockam, rekao je Jeremić ponovivši da neće da vrati mandat

BEOGRAD - Vuk Jeremić se prvi put oglasio o mogućnosti da bude izbačen iz Demokratske stranke, jer ne želi da vrati poslanički mandat - ističući da bi to bilo protivustavno i da bi "nedvosmisleno unizilo ugled Srbije u UN", s obzirom na njegovu funkciju predsednika Generalne skupštine UN.

Jeremić je potvrdio da će se pre današnje sednice Izvršnog odbora DS, koji bi trebalo da odluči o ostanku Jeremića i Dušana Petrovića u stranci, sastati sa liderom demokrata Draganom Đilasom i da je "spreman na razuman razgovor, zajedničko rešenje za izlaz iz ove neprijatne situacije".

Jeremić je rekao da je taj razgovor uspeo da organizuje "tek pre nekoliko sati" i primetio da je "lakše zakazati susret sa američkim predsednikom Barakom Obamom ili kineskim liderom Sji Đinpingom", nego sa predsednikom DS.

Đilas je sinoć izjavio da će pokušati da ubedi poslanika Vuka Jeremića da vrati poslanički mandat i tako ispoštuje odluku Glavnog odbora DS.

"Smatram da sam mandat u Narodnoj skupštini pošteno zaradio i ne bih da se s poverenjem građana kockam. To nije u skladu s Ustavom i zakonom", rekao je Jeremić objašnjavajući zašto neće da vrati mandat. On je podsetio da je i institucija blanko ostavki ukinuta dok je njegova stranka bila na vlasti.

Ističući da "ne misli da radi pogrešnu stvar", Jeremić je konstatovao da se, uoči odluke DS, "zaista postavlja pitanje je li jedina kazna "smrt", odnosno izbacivanje iz stranke".

Jeremić je rekao da "mora da vodi računa o integritetu institucije" koju vodi i da nije "normalno" da se usred njegovog mandata disciplinska komisija stranke bavi njegovim izbacivanjem.

"Biću u prilici da se za osam meseci vratim u Skupštinu Srbije i iz klupe pomognem konsolidaciji stranke… Ja se iskreno nadam da me neće izbaciti iz DS", kazao je.

Na opasku da je on "političar sa najvećim ličnim koalicionim kapacitetom", jer bi ga mnogi voleli u svojim redovima, Jeremić je istakao da nema "nikakve političke planove za delovanje osim svoje stranke" i da "ne razmišlja o prelasku u drugu stranku".

"Ako me neko primora da biram između ineteresa Srbije i stranke, nema dileme da bih izabrao Srbiju", zaključio je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track