Haradinaj: Koncept "velike Albanije" prevaziđen

Realno

Haradinaj: Koncept "velike Albanije" prevaziđen

Politika -
Komentarišući tvrdnje da Srbi na jugu Kosova žive kao u koncentracionim logorima, izjavio je da "nije ugodno biti Srbin na Kosovu"

PODGORICA - Bivši prištinski premijer Ramuš Haradinaj, komentarišući tvrdnje da Srbi na jugu Kosova žive kao u koncentracionim logorima, izjavio je da "nije ugodno" biti Srbin na Kosovu! "Ako si Srbin na Kosovu - malo si ljut, nosi najraspoloženiji građanin Kosova", kazao je on. Haradinaj smatra da je koncept velike Albanije prevaziđen, dok ideju o razmeni dijela teritorije južne Srbije za sever Kosova karakteriše kao nerealnu. Haradinaj je, gostujući na podgoričkoj telviziji Atlas, Albancima iz Preševske doline poručuje da nastave da učestvuju u političkom životu Srbije, prenosi

On je mišljenja da dijalog sa Srbijom "nepovratno vodi" ka prestanku uticaja Beograda na sever Kosova. "Zna se kuda ide ovaj proceš: Ide prema raščišćavanju odnosa Srbije sa Kosovom. Ne može Srbija aprila, kada bude odlučivano o datumu početka (njenih) pregovora (sa EU), zadržati ulogu koju sada ima na severu Kosova", ocenio je Haridnaj, koji je lider stranke Alijansa za budućnost Kosova, u intervjuu podgoričkoj Televiziji "Atlas".

Haradinaj smatra da je evrointegracija neophodna ne samo Srbiji, nego i Kosovu, ali je ocenio da Srbija "koči samu sebe". Sumnje da je tužbe Tribunala u Hagu oslobođen zahvaljujući likvidaciji svedoka, Haradinaj je negirao, nazivajući ih lažima. On je potvrdio da je nedavno razgovarao sa Hašimom Tačijem o preuzimanju te dužnosti. Haradinaj, međutim, kaže da još nije ništa odlučeno, te da u tom pogledu nije optimista. "Još nije odlučeno. Ne mogu da najavim u kom smeru će ići. Nisam toliki optimista. Ja sam ponudio promenu Vlade, ali i promenu politike", kazao je on.

Haradinaj očekuje skoro rešavanje statusa Crnogoraca na Kosovu koji bi da budu uneti u Ustav Kosova i da dobiju svoje predstavnike u tamošnjoj skupštini. On, međutim smatra da je "najvažnije" to što su "veoma pozitivna osećanja naroda Kosova prema Crnoj Gori".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja