NOVA RUNDA: Dačić sa Tačijem 19. februara

Na redu teške teme

NOVA RUNDA: Dačić sa Tačijem 19. februara

Politika -
Tema dijaloga biće institucije na severu Kosmeta

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će 19. i 20. februara u Briselu nastaviti dijalog s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, a na dnevnom redu će biti institucije na severu Kosova. "Znači, nastavak dijaloga će biti 19. i 20. februara, tema dijaloga će biti - oni to zovu paralelne institucije, paralelne strukture - ja ipak govorim da je reč o nekom "paralelizmu institucija" i pokušaju da se pronađe način kako da se one odblokiraju, odnosno kako da one postanu prihvatljive i za Prištinu i za Srbe koji žive na severu, i ne samo na severu već na celom Kosovu", rekao je Dačić u danas objavljenom intervjuu Glasu Amerike.

Dačić, koji boravi u Vašingtonu na molitvenom doručku na poziv američkog predsednika Baraka Obame, rekao je da je pitanje institucija na severu Kosova "suštinsko" i da se njime bave i platforma i rezolucija Skupštine Srbije.

"To je suštinsko pitanje kojim se bavi i platforma i rezolucija, i zato ta platforma i rezolucija nisu bile napravljene da bi kočile dijalog, već, naprotiv, da bi bile naš odgovor na pitanja koja se postavljaju", rekao je srpski premijer.

Upitan o sastanku predsednika Srbije Tomislava Nikolića i kosovske predsednice Atifete Jahjaga u Briselu, on je rekao da je to značajan pomak u dijalogu.

"Mislim da je to značajan pomak. Prvo, svi ti dogovori koji su išli ka unapređenju dijaloga, odnosno ka podizanju dijaloga na politički nivo, jesu u stvari bili ideja predsednika Nikolića i Srpske napredne stranke. Ja sam to kao premijer prihvatio i prihvatio sam njegov predlog da vodim na neki način te dogovore zato što je Tači s druge strane", rekao je Dačić.

On je još rekao da aktuelna vlast ima zajedničku politiku i da nastoji da aktivno učestvuje u rešavanju kosovskog problema radi zaštite svojih interesa.

"To naravno neće biti lako, čuli ste i predsednicu Kosova koja koristi svaku priliku da afirmiše nezavisnost, iako su svi ti razgovori i dogovori statusno neutralni", rekao je Dačić.

Premijer je ocenio i da u dijalogu Beograda i Prištine predstoje "teške teme".

"Ovaj proces nikako ne sme da se tumači kao razgovori Tačija, mene i Ketrin Ešton, već naprotiv treba da bude deo pokušaja da se nađe kompromisno i pravedno rešenje koje neće dirati u status i terati Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, ali koje će regulisati način organizacije života na tom delu teritorije koja se i prema rezoluciji 1244 smatra posebnim, a to je Kosovo i Metohija", istakao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track