Bivši analitičar CIA: Kosovo ilegalno oduzeto Srbiji
Foto: Printskrin

KiM

Bivši analitičar CIA: Kosovo ilegalno oduzeto Srbiji

Politika -
Albanci na Kosovu, Makedoniji i Albaniji, ali i Bošnjaci su dve zajednice na Balkanu koje su pod patronatom Amerike više nego druge iz istorijskih i političkih razloga, navodi Dejvid Kenin

BEOGRAD - Profesor na Fakultetu za napredne međunarodne studije Univerziteta "Dzon Hopkins" iz Vašingtona Dejvid Kenin rekao je da ne postoji kompromisno rešenje za Kosovo i da je ono Srbiji ilegalno oduzeto.

Bivši analitičar CIA smatra da "nema ničeg loše" što su Beograd i Priština zamrzle pitanje statusa i što pokušavaju da reše osnovna pitanja.

Odgovarajući na pitanje da li će od Srbije biti traženo da prizna Kosovo kada bude trebalo da postane članica Evropske Unije (EU), Kenin je rekao da misli "da bi mnogo svrsishodnije bilo kada bi EU rekla da ni Srbija ni Kosovo ne mogu da postanu članice dok ne reše pitanje statusa".

On je potvrdio navode da su Albanci na Kosovu, Makedoniji i Albaniji, ali i Bošnjaci "dve zajednice na Balkanu koje su pod patronatom Amerike više nego druge iz istorijskih i političkih razloga".

"Sve ovo ne znači da ih mi favorizujemo, ali naši odnosi sa njima su veoma duboki, što svakako utiče na našu poziciju u regionu", kazao je Kenin.

Prema njegovim rečima aktuelna vlast je "zanimljiva" pošto "jasnu stratešku viziju ima premijer Ivica Dačić" iako je najveći broj glasova osvojila Srpska napredna stranka (SNS) sa Tomislavom Nikolićem na čelu, što dokazuje "buka oko usvajanja Platforme o Kosovu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track