NOVI KODEKS: Poslanici ne smeju da se biju i pljuju!

NOVI KODEKS: Poslanici ne smeju da se biju i pljuju!

Politika -
Novim kodeksom o ponašanju narodnih poslanika parlamentarci će biti pod lupom i van skupštinske sale - u emisijama, tokom intervjua, ali i u kafani

BEOGRAD - Što ste se igrali - igrali ste se.Skupština Srbije pripremila je novi kodeks o ponašanju narodnih poslanika, čime je i zvanično završena era gađanja cipelama, polivanja vodom, čupanja i pretnji klanjem, što je ranije bio deo obaveznog folklora srpskih parlamentaraca! Kodeksom će se, kako kaže predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić, upristojiti rad u skupštinskoj sali, ali i van nje, jer će njime biti obuhvaćeno ponašanje parlamentaraca u TV emisijama, intervjuima, pa i u kafanama!- Poslanik mora pokazati uljudno ponašanje, ne smeju se koristiti klevete, laži. Svuda gde postoji trag, snimak o ponašanju poslanika, reagovaćemo, a oni će morati da snose kaznu - od zahteva za javno izvinjenje, pokretanja postupka za oduzimanje poslaničke funkcije, pa do novčane kazne u visini od tri plate - kaže Babić i dodaje da tamo gde ne postoji trag ne mogu znati kako se političari ponašaju.Na pitanje da li će sankcionisati poslanike koje neko snimi u kafani mrtve pijane ili s ljubavnicom, jer i to vređa sliku Skupštine, Babić kaže da to već nije u njihovom domenu.- Ne možeš propisati da čovek popije u kafani samo dve čašice. Evo, ja se od dve čašice kliberim kao blesav. To se ostavlja na volju poslanicima - dodaje prvi čovek Administrativnog odbora, dok Dragan Šutanovac, poslanik iz DS, kaže da potpuno podržava duh predloga, te da poslanik mora da vodi računa o svom ponašanju i van skupštinske sale.- Smatram da poslanik nije samo poslanik u sali, on mora svoje celokupno ponašanje da prilagodi funkciji koju nosi - kaže Šutanovac i dodaje da se do sada i u kafani ponašao primereno:- Verujem da sam se i do sada u svakoj situaciji ponašao u skladu sa svojom pozicijom.Petar Petković iz DSS dodaje da je najvažnije da kodeks „natera“ poslanike da budu prisutni u Skupštini, jer prazna sala najviše iritira građane Srbije.

Adio, mito!Novi kodeks ponašanja poslanika, za čije sastavljanje je formirana radna grupa, predviđa i obavezno odgovaranje na pitanja medija. Kodeks upozorava poslanika da govori istinu, bude pošten, pravedan, ne uzima mito i da se aktivno angažuje u borbi protiv korupcije, kao i da mu privatni ili partijski interes ne bude iznad javnog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track