Mrkić: Okolnosti oko datuma idu na ruku Srbiji
Foto: KURIR

Mrkić: Okolnosti oko datuma idu na ruku Srbiji

Politika -
Šef diplomatije je naglasio da je Beograd u stalnoj konstruktivnoj komunikaciji sa Nemačkom, da se ti odnosi ne svode samo na posete, ali i da istovremeno radi i sa svim ostalim zemljama članicama EU

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je danas da okolnosti i sve što je učinjeno u vezi s dobijanjem datuma za početak pregovora sa EU "idu na ruku" Srbiji.

Mrkić je na konferenciji za novinare, posle sastanka sa švajcarskim kolegom Didijeom Burkhalterom, naglasio da je Beograd u stalnoj konstruktivnoj komunikaciji sa Nemačkom, da se ti odnosi ne svode samo na posete, ali i da istovremeno radi i sa svim ostalim zemljama članicama EU.

Odgovarajući na pitanje kakva očekivanja ima od izveštaja Evropske komisije u vezi sa datumom za početak pregovora, on je rekao da veruje da ćemo taj datum dobiti, ali da ne bi želeo da se vezuje za datum kao za nešto što određuje sudbinu zemlje.

"Verujem da će taj datum biti određen, ali ne želim da stvaram neki optimizam koji bi se raspršio ili ojačao sa nekim datumom", rekao je Mrkić.

Na pitanje sa kakvim predlozima Beograd ide na sledeću rudnu političkog dijaloga u Brisel na kojem će tema biti paralelizam institucija, kako je najavio premijer Ivica Dačić, Mrkić je rekao da su pozicije Beograda opštepoznate i da Beograd nastupa na osnovu onoga što je usvojeno u Narodnoj skupštini.

"Dileme nema, zastupaćemo te pozicije, nadajući se da će one biti prihvaćene u celosti", rekao je Mrkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track