Dačić: Vlada ne predlaže ukidanje srpskih institucija
Foto: Marina Lopičić

Dačić: Vlada ne predlaže ukidanje srpskih institucija

Politika -
To je apsolutno netačna interpretacija bilo čega što vlada namerava da radi. Vlada Srbije će se, odnosno ja kao čovek koji direktno razgovaram i vodim dijalog, pridržavati Rezolucije odnosno Platofmre Skupštine Srbije, rekao je Dačić

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u petak veče da Srbija neće da ukine svoje institucije na Kosovu i Metohiji, a da ne dogovori šta će ih zameniti, i bez međunarodnih garancija, kao i da je potpuno netačna interpretacija da vlada predlaže ukidanje srpskih institucija na Kosovu i Metohiji.

"To je apsolutno netačna interpretacija bilo čega što vlada namerava da radi. Vlada Srbije će se, odnosno ja kao čovek koji direktno razgovaram i vodim dijalog, pridržavati Rezolucije odnosno Platofmre Skupštine Srbije. Ne znam da li su ljudi pročitali tu platformu, da li iko ulazi u suštinu onoga što je predlog Srbije", rekao je Dačić.

Premijer je rekao i da predlog ne znači da Srbija treba da rasformira svoje insitucije i Srbe natera da ulaze u prištinske institucije.

"Mi moramo, sa druge strane, da znamo da sada ne govorimo ovde o nečemu što imamo pa ćemo da damo, mi ovde govorimo šta možemo da spasimo", podvukao je premijer.

On je istakao i da u pregovima sa Prištinom pokušava da se definiše autonomija, odnosno zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

"Tražimo da se na Kosovu i Metohiji formira zajednica srpskih opština sa jasnim nadležnostima koje bi imale u određenim oblastima i jasno su propisane. Najvažnije su obrazovanje prosveta, pravosuđe u prvom i drugom stepenu, lokalna policija koja će svakako morati da imaju određene odnose sa prištinskim vlastima, ali i sa Beogradom. Ali onda niko ne može da optužuje Srbiju da ima i da mora da rasformira institucije", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, to je autonomija u autonomiji i to će biti tema razgovara, a veliko je pitanje da li će to Priština prihvatiti.

On je istakao i da je situacija veoma teška i da Srbija svaki dan gubi suverenitet i osnovne naznake državnosti na Kosovu i Metohiji, ali da u Platformi jasno stoji da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova niti će je priznati.

Dačić je istakao i da nevezano od Nemačke, postoje posebni krugovi u međunarodnoj zajednici, da je sada trenutak kada treba "navaliti" i "pritisnuti" Srbiju, jer joj je stalo datuma i da bi možda prihvatila više ustupaka nego u nekom drugom periodu.

"Mislim da je to potpuno pogrešan pristup. Da bi dijalog uspešno tekao potrebne su dobre vesti, a ne pritisci i negativne vesti. Zato bi to bilo ubijanje dijaloga, a ne dopinos da dijalog dovede do rezultata, jer na Srbiju nema šta više da se vrši pritisak", rekao je Dačić.

On je napomenuo da Srbija traži održivo rešenje za Kosovo i Metohiju koje će omogućiti da Srbija ne mora da priznaje nezavisnost Kosova, ali da se sa druge strane jasno definiše položaj srspkog naroda i njihov način organizacije političkog života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track