DRI će tokom nedelje podneti prijave zbog nenamenskog trošenja novca u ministarstvima, javnim preduzećima i agencijama - na spisku Mrkonjić, ali i nova potpredsednica DS Vesna Martinović

BEOGRAD - Radi ko šta hoće.
Državna revizorska institucija podneće tokom naredne nedelje oko 100 prekršajnih i krivičnih prijava protiv odgovornih lica u ministarstvima, lokalnim samoupravama, agencijama, apotekama i javnim preduzećima zbog nenamenskog trošenja novca u 2011. godini, a kako Kurir saznaje, prijava neće zaobići ni aktuelnog ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića, kao ni potpredsednicu DS Vesnu Martinović, nekadašnju gradonačelnicu Pančeva.

Prema navodima izvoda Kurira, protiv Mrkonjića će najverovatnije biti podneta krivična prijava.
- Državni revizor će u utorak ili sredu izaći s imenima odgovornih za nenamensko trošenje novca protiv kojih će biti podnete prijave. U Ministarstvu za infrastrukturu, koje je tada vodio Mrkonjić, otkriveno je mnogo nelogičnosti i on će, kao prvi u tom resoru, morati da snosi odgovornost - kaže izvor Kurira, a u izveštaju DRI piše da je Ministarstvo infrastrukture radilo sve u skladu s propisima, osim činjenice u tačkama 1 do 2 poglavlja II.

- Ministarstvo je mimo zakona isplatilo 48.115.000 dinara, odnosno, ono je kao naručilac radova na sebe preuzelo dug od 48 miliona dinara, koji je grad Novi Pazar imao prema firmi „Novi Pazar put“, koja je bila izvođač radova - navodi se u izveštaju, kao i da je novac iz ovog ministarstva trošen mimo procedura.

Neregularnosti je bilo i u upravi grada Pančeva, koja je tokom 2011. godine bila pod patronatom Đilasove uzdanice Vesne Martinović. Prijava, kako navodi naš izvor, neće zaobići potpredsednicu DS jer je kao gradonačelnica nenamenski trošila novac.

milutin-mrkonjic-dragan-djilas-vesna-martinovic-sud.jpg
Zorana Jevtić 
Milutin Mrkonjić moraće da objasni kako je trošio pare

„Gradska čistoća“ i „Apoteke“

Prijava će biti podneta i protiv nekadašnjeg gradonačelnika Požarevca, kao i protiv nekolicine nekadašnjih direktora javnih preduzeća u Beogradu.
- Biće podnete prijave protiv bivšeg direktora „Gradske čistoće“ - u to vreme je „šefovao“ demokrata Aleksandar Stamenković, i bivšeg direktora GSP „Beograd“ Milete Radojevića, funkcionera SPS. Nenamenskog trošenja novca bilo je i u „Apotekama Beograd“, koje su u podeli pripale LDP, pa se i tu očekuju prijave - dodaje naš izvor.

Mrka bez komentara

Pošto je uredno saslušao pitanje, ministar saobraćaja je prekinuo vezu, dok je Vesna Martinović bila nedostupna na broju telefona koji je poznat redakciji.