Grubješić: Datum za Srbiju nije biti ili ne biti

Nikad bliži

Grubješić: Datum za Srbiju nije biti ili ne biti

Politika -
Grubješić je rekla da Srbija nikad nije bila bliže dobijanju datuma nego u ovom trenutku, ali da dobijanje datuma u junu nije "biti ili ne biti za Srbiju"

BERLIN- Potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić ocenila je da Srbija nikad nije bila bliže dobijanju datuma nego u ovom trenutku, ali da se i dalje ne može sa stopostotnom sigurnošću reći da će ga dobiti u junu, ističući da njegovo dobijanje ne znači "biti ili ne biti za Srbiju".

Grubješić, koja u sastavu srpske delegacije u poseti Nemačkoj, koju predvodi prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, je izjavila da će pozicija Vlade Srbije biti održiva i ako Srbija u junu ne dobije datum za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom.

"Evropske integracije su prosec, a ne događaj, a dobijanje datuma je samo jedan događaj u celom procesu. Onog trenutka kad otpočnemo pregovore o pristupanju tog trenutka nastupa i ta neka prava reformska agenda i prava transformacija srpskog društva, tako da je dugačak put pred nama", navela je Grubješić.

Ona je na pitanje da li će ako Srbija ne dobije datum u junu biti održiva njena pozicija u vladi, ali i cele vlade, odgovorila: "Naravno da jeste".

Grubješić je rekla da Srbija nikad nije bila bliže dobijanju datuma nego u ovom trenutku, ali da se i dalje ne može sa stopostotnom sigurnošću reći da će datum dobiti u junu.

Potpredsednica vlade je istakla da dobijanje datuma u junu nije "biti ili ne biti za Srbiju".

"Žao mi je što je atmosfera podignuta, zato što nije pitanje biti i ne biti. Pitanje je koliko smo mi spremni da i dalje nastavimo dobili ili ne dobili datum, naravno želim da datum dobijemo u junu, ali ako se kojim slučajem desi da to ne bude u junu, nastavljamo sa reformama", navela je Grubješić.

Ona je istakla i da nema opasnosti da Srbija bude zaustavljena u reformskim procesima, ali da mora da se nastavi sa radom u različitim oblastima, među kojima su revizija reforme prravosuđa, uspostavljanje vladavine prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Sve je to na čemu se puno radi i gde postoje rezultate, ali tu reformu revizije pravosuđa nije moguće uraditi preko noći. Ali na tome se intenzivno radi i ja sam o tome svemu i upoznala sagovornike u Berlinu", navela je Grubješić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track