Srbiji datum dva dana pre ulaska Hrvata u EU!

Diplomatski izvori

Srbiji datum dva dana pre ulaska Hrvata u EU!

Politika -
Unutar Unije već dugo postoje ideje da, pošto se "nešto dogodi s Hrvatskom, nešto treba dati i Srbiji"

ZAGREB - U Evropskoj uniji (EU) se stvara veliki pritisak da se Srbiji dodeli datum za otvaranje pristupnih pregovora dva dana pre nego što Hrvatska postane njena punopravna članica.

Pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, list navodi da je u toku pokušaj izolacije Nemačke koja je, kako se tvrdi, glavna prepreka za to da se Srbiji da datum za otvaranje pregovora o priključenju EU, odnosno da joj se na sastanku Evropskog saveta 28. juna ove godine odredi datum.

Ako se to dogodi, biće to samo dva dana pre očekivanog formalnog stupanja Hrvatske u punopravno članstvo EU, navodi list i dodaje da unutar Unije već dugo postoje ideje da se, pošto se "nešto dogodi s Hrvatskom, nešto treba dati i Srbiji".

Pre je, podseća se, bilo i ideja da se Srbiji da status kandidata nakon što Hrvatska zaključi pregovore."Hrvatska je iskoristila svoju priliku, a Srbija nije", piše zagrebački list i dodaje da zato sada mnogi u EU misle kako bi za proces proširenja bilo idealno kada bi se Srbiji na samitu u junu odredio datum, a Hrvatska ušla u EU dva dana posle.

Ukazuje se da iza te ideje nije strah da bi Hrvatska mogla da blokira davanje Srbiji statusa kandidata, već samo stvaranje dobre klime za nastavak proširenja sa što više uspešnih odluka.

“Ova je godina ključna za proces proširenja, ulazak Hrvatske u EU stvara trenutak koji treba iskoristiti. Ako se Srbiji odredi datum, ako se otvore i pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, onda ćemo imati paket pozitivnih događaja u vreme kada proces proširenja i nije tako popularan”, tvrdi sagovrnk list koji je predstavljen kao neko ko pripada jednoj od država EU naklonjenih njenom proširenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track