Državni vrh: Od Prištine očekujemo kompromis
Foto: Tanjug

Pred dijalog u Briselu

Državni vrh: Od Prištine očekujemo kompromis

Politika -
Na sastanku državnog vrha dogovoreno da delagacija Srbije u dijalogu sa Prištinom zastupa stav čvrste opredeljenosti za postizanje kompromisa

BEOGRAD - Državni vrh Srbije očekuje od Prištine kompromis, saopšteno je posle sastanka pred nastavak dijaloga Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu.

Na večerašnjem sastanku državnog vrha dogovoreno je da delagacija Srbije u dijalogu sa Prištinom zastupa stav čvrste opredeljenosti za postizanje kompromisa, bez obzira na to što Priština do sada nije pokazala spremnost da razgovara na konstruktivan način o modalitetima za iznalaženje rešenja.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je posle sastanka da Srbija od EU očekuje da ostane nepristrasan medijator i da podstiče kontstruktivnost Prištine, koja je, prema njegovim rečima, pokazala daleko manje rešenosti da izađe u susret rešenju koje bi zadovoljilo interes obe strane.

"Konstatovali smo da se stav Prištine nije pomerio ni za milimetar od početka pregovora. Zaključili smo da oni nisu bili dovoljno konstruktivni u prvom delu dijaloga i sada šaljemo jasnu poruku da očekujemo da budu daleko konstruktivniji u nastavku dijaloga", rekao je Đurić.

Marko Đurić je rekao da je Beograd spreman da razgovara o svim pitanjima.

"Potpuno smo spremni da razgovaramo i o policiji, pravosuđu, svim aspektima života. Mi imamo svoju viziju, i spremni smo da idemo u pravcu kompromisa kada je o ovome reč", rekao je Marko Đurić.

Sutrašnji pregovori će biti prilika i da premijer Ivica Dačić govori sa Ketrin Ešton o evrointegracijama, odnosno o dobijanju datuma za pregovore sa EU.

"Mi ćemo želeti da razgovaramo stavku po stavku o uslovima EU, to ćemo rauzgovarati sa predstavnici Evropske komisije, o uslovima za dobijanje datuma jer smo uvereni da je Srbija 95 posto ispunila, i da možemo da kažemo da ćemo do aprila ispuniti sve i političke i formalne uslove za dobijanje datuma", rekao je Marko Đurić.

Objašnjavajući činjenicu da se državni vrh večeras sastao drugi put u tri dana, Đurić je rekao da je period između dva sastanka bio iskorišćen za dopunsko analaziranje informacija iz svih evropskih prestonica i razradu konkretnih elemenata nastupa delegacije Srbije u Briselu.

"Ovo je takva vrsta procesa da je neohodno da se ljudi što češće sastaju i razmenjuju informacije i da odluke koje se donose budu donete uz saglasnost svih", naglasio je Đurić i zaključio da je Srbija nepokolebljiva u nastojanju da se dođe do kompromisa.

Sutra u podne se očekuje da počne nova šesta runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Najpre će biti bilateralni susreti Ketrin Ešton sa Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem, nakon čega će se i svo troje sastati. Očekuje se da će glavna tema razgovora biti zajednica srpskih opština na Kosovu.

Večerašnjem sastanku, u rezidenciji predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Užičkoj 23 na Dedinju, prisustvovali su premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Djurić i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vučić došao je nešto ranije kako bi nasamo razgovarao sa predsednikom Nikolićem. Na sutrašnje pregovore sa prištinskom delegacijom u Briselu putovaće premijer Dačić, a pored njega u sedište EU ići će i Marko Đurić i Aleksandar Vulin.

U petak je održan sastanak na istu temu i sa istim akterima, na kome je, kako je izjavio Đurić, potvrđeno potpuno jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije i nastavka dijaloga sa Prištinom.

Premijer Dačić je prethodnih dana rekao da su u dijalogu sa Prištinom na vidiku veliki problemi, da se nikakav novi dogovor niti sporazum ne nazire. On je precizirao da postoji dubok i težak problem jer prištinske vlasti apsolutno ne žele da prihvate ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tera.

On je tada rekao da će u ponedeljak, 4. marta, u Briselu biti nastavljen dijalog, ali da ne zna o čemu uopšte on i Tači mogu da se dogovore.

http://www.youtube.com/watch?v=hEPtJXUlNs0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track