Hrvatska podržava da Srbija dobije datum za EU
Foto: Tanjug

Sastanak Mrkić-Pusićeva

Hrvatska podržava da Srbija dobije datum za EU

Politika -
Šef srpske diplomatije rekao da Srbija "radi sve u tom pravcu" i da očekuje da će "do sredine godine dobiti datum"

ZAGREB - Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić izjavila je danas da Hrvatska podržava da Srbija dobije datum početka pristupnih pregovora sa EU.

"Hrvatska smatra da je put svake od zemalja regiona prema EU koristan ne samo za tu zemlju, već i za stabilnost regiona u celini. Hrvatska podržava da Srbija dobije datum pregovora", rekla je Pusić posle susreta sa šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem u Zagrebu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Mrkić je rekao da Srbija "radi sve u tom pravcu" i da očekuje da će "do sredine godine dobiti datum".

Pusićeva je rekla da su se Mrkić i ona dogovorili o formiranju Mešovite komisije koja će se baviti svim otvorenim pitanjima između dve zemlje i pod čijim će okriljem raditi i Komisija za nestale.

Povodom međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Pusićeva je ponovila da je preduslov za razgovor o povlačenju tužbi "da prethodno budu rešena neka druga pitanja, posebno problem nestalih i procesuiranje ratnih zločina". "Mi idemo ka toj tački, to je naš cilj", rekao je Mrkić.

Mrkić i Pusić su se dogovorili da sastaju redovno, svakih šest meseci. Na pitanje o mogućnosti održavanja sastanka predsednika Srbije i Hrvatske, Tomislava Nikolića i Ive Josipovića, Mrkić je kazao da će i do toga doći i dodao: "Sigurno nisam ovde mimo volje predsednika Srbije".

I tužbe će doći na red

Mrkić i Pusićeva dogovorili su se o formiranju zajedničke Mešovite komisije koja će se baviti rešavanjem otvorenih pitanja dveju država. Oni su najavili redovne ministarske susrete na svakih šest meseci i poručili i da će pitanje međusobnih tužbi za genocid doći na red. Po rečima hrvatske ministarke za evropske i inostrane poslove, "stvari imaju svoj redosled" i potrebno je prvo rešiti pitanje nestalih, procesuiranje ratnih zločina - na kojima se već radi. "Pojednostavljeno rečeno: hodamo ka tački da odustanemo od tužbi", dodao je Mrkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track