Vlast nema legitimitet: SNS traži izbore u Vojvodini

Zvaničan zahtev narednih dana

Vlast nema legitimitet: SNS traži izbore u Vojvodini

Politika -
Srpska napredna stranka će narednih dana uputiti zvaničan zahtev predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru za raspisivanje vanrednih izbora u Pokrajini

BEOGRAD - Srpska napredna stranka (SNS) će narednih dana uputiti zvaničan zahtev predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru za raspisivanje vanrednih izbora u Pokrajini, izjavio je potpredsednik SNS Igor Mirović.

Mirović je rekao da bi predstavnici stranaka vlasti i opozicije trebalo da se dogovore i odrede datum izbora, koji bi bili održani u narednih šest meseci ili godinu dana. Mirović, koji je i predsednik Saveta za Vojvodinu SNS, ocenio je da bi tom zahtevu SNS mogle da se priključe i ostale opozicione stranke u Vojvodini, poput Demokratske stranke Srbije.

"Rezultati dopunskih izbora pokazuju da je volja građana Vojvodine promenjena. Pitanje je da li bi Vojvođani na isti način glasali 6. maja da su znali da je Razvojna banka Vojvodine pred kolapsom, kao i drugi njihovi fondovi. Ima mnogo elemenata koji pokazuju da sadašnja vlast, iako ima pravni okvir za odlučivanje i većinu u Skupštini Vojvodine, u stvari nema legitimitet", rekao je Mirović za list Danas.

Pastor, koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, rekao je da se nada da će se se SNS predomisliti i shvatiti da to što su pobedili u dve izborne jedinice na dopunskim izborima nije dovoljno dobar razlog za vanredne izbore za Skupštinu Vojvodine. Pastor je naveo da, osim želje naprednjaka ne postoji nijedan formalni razlog za raspisivanje izbora, a isti stav izneli su i predstavnici Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno demokratske partije, koji čine većinu u vojvođanskom parlamentu.

SNS je pobedio na nedeljnim lokalnim dopunskim izborima za poslanike u Skupštini Vojvodine, održanim u Zrenjaninu i Srbobranu, dok je Socijalistička partija Srbije pobedila u Apatinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track