TEMELJNA PROVERA: Poslanici Angele Merkel češljaju Srbiju u kombiju!

TEMELJNA PROVERA: Poslanici Angele Merkel češljaju Srbiju u kombiju!

Politika -
Grupa poslanika vladajuće nemačke CDU posetiće našu zemlju u martu kako bi se uverila u ispunjavanje briselskih dogovora, presudnih za dobijanje datuma pregovora

BEOGRAD - Putnici namernici.Delegacija koju čine poslanici najmoćnije vladajuće nemačke partije, Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, za koji dan će posetiti Srbiju kako bi proverili da li Beograd primenjuje sporazume s Prištinom, što je ključni uslov za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU. Kako bi dobili informacije iz „prve ruke“, poslanici će ih skupljati na terenu, krstareći po Srbiji minibusom!- Oni žele lično, na terenu, da se uvere kako stvari napreduju. Prvo će doći u Prištinu, odakle će nekim autobusom ili minibusom poći put Beograda. Žele da prođu administrativne punktove i razgovaraju s lokalnim stanovništvom. Među posla­ni­cima biće i uticajni Andreas Šokenhof - otkriva za Kurir diplomatski izvor. Prema njegovim rečima, po dolasku u Beograd planirano je da se članovi CDU sastanu sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem i potpredsednicom Vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić.Zatim će uslediti zajednička poseta nemačkih i francuskih poslanika. Nakon ovih poseta i izveštaja Evropske komisije i komesarke za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koji se očekuje sredinom aprila, Nemačka će doneti odluku o početku pregovora sa EU.

Andreas Šokenhof
Andreas Šokenhof

Zavisi od NemačkePoseta nemačkih zvaničnika ugovorena je u Berlinu tokom poslednje posete srpske delegacije, koju su činili vicepremijer Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade Suzana Grubješić i predsednica Odbora za evrointegracije Milica Delević. Suzana Grubješić je po povratku izjavila da je jasno da se „u Briselu dogovara, ali u Berlinu odlučuje“.- Da li će Srbija dobiti datum za pregovore o pristupanju EU u junu, još nije definitivno odlučeno. Sve će biti izvesnije u aprilu - rekla je Grubješićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track