Ministarstvo finansija: Ne možemo biti garant kredita DS

Posle blokade računa

Ministarstvo finansija: Ne možemo biti garant kredita DS

Politika -
Takav zahtev nije u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti. Ne možemo da garantujemo budžetskim sredstvima za isplatu kredita koje političke partije podižu na različite namene, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija

BEOGRAD - Ministarstvo finansija Srbije je saopštilo da ne može da bude garant za kredite koje Demokratska stanka, kao i bilo koja druga politička partija, podiže za različite namene.

"Demokratska stranka za finansiranje redovnog rada dobija svakog meseca iz budžeta iznos od 19.092.439 dinara koji se isplaćuje redovno, do desetog u mesecu za prethodni mesec, i taj iznos se isključivo u skladu sa zakonom uplaćuje na račun stranke koji je otvoren za finansiranje redovnog rada", navelo je Ministarstvo finansija.

Saopštenje Ministarstva finansija usledilo je posle izjave koordinatora Centra resornih odbora DS Božidara Đelića da su računi te stranke u blokadi pošto Ministarstvo finansija nije odobrilo budžetska sredstva za pokrivanje troškova izborne kampanje DS.

Đelić je rekao da se DS zadužila za izbornu kampanju u 2012. godini i da već dva meseca čeka da Ministarstvo finansija da odobrenje za sredstva koja ta stranka dobija iz budžeta.

Svim političkim strankama se, kako je navelo Ministarstvo finansija, svakog meseca redovno isplaćuju sredstva koja su budžetski opredeljena za finansiranje njihovih redovnih aktivnosti.

"Što se tiče zahteva DS da ovo ministarstvo uplaćuje mesečne rate za otplatu kredita koji je ova stranka podigla u Razvojnoj banci Vojvodine za finansiranje izborne kampanje, i to prenosom budžetskih sredstava direktno na namenski račun koji je DS otvorila za otplatu tog kredita, ukazujemo da takav zahtev nije u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, odnosno Ministarstvo finansija ne može da garantuje budžetskim sredstvima za isplatu kredita koje političke partije podižu na različite namene", piše u saopštenju Ministarstva finansija. DS je, kako je navedeno, za pokriće troškova izborne kampanje u 2012. godini dobila iz budžeta za republičke izbore 196.025.753 dinara, a za predsedničke 249.135.601 dinar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track