Dinkić: Smeniti sve statiste u vladi

Rekonstrukcija

Dinkić: Smeniti sve statiste u vladi

Politika -
Sasvim je sigurno da se nisu svi ministri uklopili u rad nove vlade. Neki jednostavno ne uspevaju da prate tempo koji nam nameće teško vreme, naveo je Dinkić

BEOGRAD - Rekonstrukcija vlade je u ovom trenutku mnogo bolje, odgovornije i realnije rešenje od vanrednih izbora, jasno je da se svi ministri nisu uklopili, kaže Dinkić, dodajući da je spreman da već ovog meseca započne ozbiljne razgovore sa koalicionim partnerima za rekonstrukciju Vlade.Istovremeno, ministar ekonomije i finansija i lider Ujedinjenih regiona Srbije ne menja svoju prognozu, koju je dao pre dva meseca, da su šanse za vanredne parlamentarne izbore tokom 2013. godine manje od jedan odsto."Sasvim je sigurno da se nisu svi ministri uklopili u rad nove Vlade. Neki jednostavno ne uspevaju da prate tempo koji nam nameće teško vreme. Postoji nesrazmera u učinku pojedinaca u ukupnom radu Vlade. Jedni vuku maksimalno, a drugi u odnosu na njih statiraju. Bolje je da se rekonstrukcija obavi na početku mandata, nego kad to bude kasno. URS je apsolutno spreman za razgovore na tu temu", rekao je Dinkić u intervjuu "Novostima".Na pitanje da li je spreman i da preispita rad članova Vlade iz svoje stranke i da ih eventualno zameni, Dinkić je rekao da je prošlog meseca Predsedništvo URS detaljno analiziralo rad svih svojih funkcionera, pa i ministara."Činjenica je da uvek može bolje u svakom resoru, pa i u mom. Zadovoljan sam rezultatima koje su u svojim oblastima postigli potpredsednica Vlade Suzana Grubješić i ministarka Verica Kalanović. URS smatra da možemo da razgovaramo o svemu, pa i o radu i učinku bilo kog ministra", rekao je Dinkić.Na konstataciju da Aleksandar Vučić, ipak, ne isključuje ni izbore kao alternativu rekonstrukciji, Dinkić kaže da su izbori poslednja opcija."Rekonstrukcija je mnogo izglednije rešenje. Izbori su uvek poslednja opcija. Oni ne doprinose stabilnosti privrede, a ni ambijentu za investicije, što nam je sada najpotrebnije. Naravno, URS ne bi zatekla ni odluka o izborima i bili bismo spremni na njih. Smatramo da bi bilo dobro da imamo vanredne izbore u Beogradu i u Vojvodini".Upitan da li očekuje da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU, s obzirom na teške pregovore sa Prištinom, Dinkić je odgovorio da su pregovarači iz Srbije učinili sve:"Naši pregovarači su učinili sve i nikoga ne bih krivio ako ne dobijemo datum. Ta odluka ne zavisi samo od Srbije. Evropa treba da pokaže da li joj je stalo da podrži Beograd, koji ima kreativna i kompromisna rešenja, ili Albance, koji su prepreka dogovoru. Srpska strana je pokazala koliko nam je stalo do toga da nastavimo pridruživanje. Sad ćemo videti koliko je Evropi stalo do toga da mi budemo u EU".

Na pitanje koliko je realno buduće partnerstvo sa Dušanom Petrovićem, koji takođe promoviše politiku regionalizacije, a s obzirom na to da više ne sarađuje sa DS-om, Dinkić je rekao:"Nisam očekivao takvu isključivost Dragana Đilasa prema URS, ali to je njegova stvar. Ne osvrćemo se na Đilasove stavove jer ne verujemo da će on biti još dugo na čelu DS. Sa druge strane, ideja koju promoviše Petrović je sjajna, pogotovo što je naša. Žao nam je što se Petrović nje nije ranije setio. URS je pokrenuo decentralizaciju, URS je sprovodi u praksi, stvaramo jednake šanse za sve regione. Za nas su decentralizacija i regionalizacija životna, a ne marketinška stvar".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja