Umesto datuma platforma za pristup Srbije EU?

Presedan

Umesto datuma platforma za pristup Srbije EU?

Politika -
Na taj način, navodno, bile bi pomirene razlike unutar same Unije, ali i odato priznanje Srbiji za očigledne napore koje ulaže u postizanju dogovora sa Prištinom

BEOGRAD - Evropski lideri najbliži su odluci da u junu, na samitu u Briselu, Srbiji ne daju tačan datum, ali da odobre početak izrade pregovaračke platforme za pristupanje Evropske unije! Ovakva formulacija bila bi neka vrsta presedana, jer se tako nešto nije dogodilo u dosadašnjem procesu proširenja EU.

Na taj način bile bi pomirene razlike unutar same Unije, zadovoljena pozicija Nemačke koja smatra da je još rano za konkretan datum, ali i odato priznanje Srbiji za očigledne napore koje ulaže u postizanju dogovora sa Prištinom, pišu Večernje novosti. Direktor Kancelarije za EU integracije Milan Pajević rekao je da je ovo, srednje rešenje, neka vrsta ”pretfaze pregovaranja”, trenutno najrealnije:

"U tom slučaju, pregovori ne bi bili formalno otvoreni, ali bi se započeo tehnički rad na njihovoj pripremi, što je za Srbiju još važnije. Evropska komisija utvrdila bi tačne smernice, započeo bi tzv. skrining usaglašenosti naših propisa sa evropskim", objasnio je Pajević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track