Dinkić smanjuje dug pre roka

Uspeh vlade

Dinkić smanjuje dug pre roka

Politika -
Ministar finansija Mlađan Dinkić predlaže Vladi Srbije da se pre vremena otplati deo spoljnog duga od 430 miliona dolara

BEOGRAD - Maher.Da država polako staje na svoje noge, najbolje pokazuje činjenica da će deo spoljnog duga, koji su prethodne vlasti godinama uvećavale, ovog puta najverovatnije biti vraćen pre roka! Naime, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić smatra da ima prostora da se pre vremena otplati deo spoljnog duga od 430 miliona dolara i to će predložiti Vladi.Prema podacima Narodne banke Srbije, ukupan spoljni dug Srbije na kraju 2012. bio je 25,7 milijardi evra i tokom te godine povećan je za 1,6 milijardi evra - za 6,6 odsto.Prema predlogu ministra finansija, otplata dela javnog duga od 430 miliona dolara bila bi izvršena do kraja aprila, a to će biti moguće zahvaljujući likvidnosti koja je obezbeđena u budžetu Republike Srbije u poslednjih nekoliko meseci.- S obzirom na to da su mere fiskalne politike dale izuzetno dobre rezultate u obaranju kamata na javni dug, kako na međunarodnom, tako i na domaćem finansijskom tržištu, Ministarstvo finansija i privrede smatra da su se sada stekli uslovi za prevremenu otplatu skupih kredita iz prošlosti. Razduživanje države na ovakav način doneće uštede i u tekućim rashodima budžeta u ovoj i narednim godinama, s obzirom na to da će omogućiti manja izdvajanja za otplatu kamata - stoji u saopštenju Ministarstva finansija. Oni još navode da najnoviji podaci na nivou konsolidovanog računa budžeta pokazuju da je u januaru ostvaren suficit od 3,8 milijardi dinara.

Nikolić: Srbija likvidnaEkonomski analitičar Goran Nikolić izjavio je da su trenutno javne finansije u Srbiji likvidne i da je zato logično da se vraćaju skuplji dugovi.On je povodom predloga ministra finansija Srbije Mlađana Dinkića da Srbija pre vremena otplati deo spoljnjeg duga od 430 miliona dolara rekao da se u konsolidovanom budžetu vidi rast prihoda od čega će, kako je ocenio, verovatno biti plaćen neki dug sa većom kamatom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track