Nikolić: Odbićemo ponudu Brisela protiv interesa Srbije
Foto: Rts

Nikolić: Odbićemo ponudu Brisela protiv interesa Srbije

Politika -
Nikakvi darovi, pokloni ni datumi ne mogu da nateraju Srbiju da ide protiv interesa svog naroda, poručio šef države

BRISEL - Moguće je da ćemo u Briselu dobiti papir koji nećemo moći da prihvatimo, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Nikakvi darovi, pokloni ni datumi ne mogu da nateraju Srbiju da ide protiv interesa svog naroda, rekao Nikolić.Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u izjavi da je moguće da će u Briselu dobiti papir koji neće moći da prihvate.

Upitan kakav je to papir, Nikolić je rekao da je to nacrt prava koja bi imala srpska zajednica u okviru prištinske administracije i da su to prava koja su u Prištini predviđena zakonima o lokalnoj samoupravi i drugim aktima.

"Ako iz tog papira bude jasno da oni samo Kosovo priznaju kao državu, a o Srbiji ne vode računa, onda znači da nas EU, ipak, ne želi u svom sastavu... U poslednjih skoro godinu dana otvorili smo mnogo puteva, svesni toga da može da se desi da nas neko postavlja pred ultimatum", rekao je Nikolić."Srbija nikada nije podnosila ultimatume. Zašto bi sada?", rekao je Nikolić.

"Nikakvi darovi, pokloni ni datumi ne mogu da nateraju Srbiju da ide protiv interesa svog naroda", rekao je Nikolić.

Kako je istakao, taj papir "ne može da bude prihvaćen ni zato što je Skupština donela svoju Rezoluciju kojom je opredelila ponašanje Srbije u odnosu na razgovore i pregovore" u Briselu."To je ustvari sve ono što je u Prištini predviđeno zakonima o lokalnoj samoupravi i drugim zakonima. Ako se zaista nađem u poziciji - kako to piše zakonima, pa zbog toga ne može da bude promenjeno, a ne razmišljaju o tome da i mi imamo svoje zakone koje menjamo, jer želimo da se dogovorimo, onda ponavljam: Srbija mora da razmislli kako će i šta će dalje", rekao je Nikolić.Na pitanje šta je njegova "crvena linija", predsednik Srbije je rekao da je njegova crvena linija da Srbija prepoznaje Kosovo kao teritoriju koja je specifična u odnosu na druge delove Srbije."Srbija je spremna da prihvati mnogo toga što je Kosovo uz pomoć UN i EU već steklo, zna da Kosovo takvo kakvo jeste ima i ustav i zakone i predsednika i vladu i parlament. Ali, na toj teritoriji koju nikada nećemo priznati kao nezavisnu državu postoji velika srpska zajednica koju potpuno želimo da očuvamo i da joj omogućimo povratak", naglasio je Nikolić.Prema njegovim rečima, za Srbe na Kosovu i Metohiji trebalo bi da važe prava koja Srbija daje Albancima na Kosovu i Srbi neće tražiti ništa drugo od onoga što dogovori Srbija za njih i što posle moraju da ostvaruju, u saradnji sa institucijama u Pristini i sa međunarodnom zajednicom.Nikolić je rekao i da sve dok se bude bavio politikom, za njega postoji "crvena linija", a da građani Srbije imaju pravo da je "pomeraju napred ili nazad, da se slože ili ne slože", a predsednik bi morao da izvuče posledice iz toga što se građani Srbije sa njim ne slažu.Prema njegovim rečima, Srbi ne traže nezavisnost od Kosova koje samo po sebi nije nezavisno, niti traže da budu Republika Srpska, ali traže da ih neko prepozna kao ljude koji dole žive i imaju prava, a ne kao ljude za koje se priprema jednog dana preseljenje."Onda bi taj problem nestao za međunarodnu zajednicu kao što je nestao kad je Hrvatska proterala Srbe, kao što je nestao i u drugim delovima bivše Jugoslavije kad su Srbi proterani", zaključio je Nikolić, koji je izjavu novinarima dao posle upisivanja u Knjigu žalostu u Ambasadi Venecuele, povodom smrti Uga Čavesa.Inače, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić sastaju se večeras u Briselu sa Ketrin Ešton, šeficom EU za spoljnu politku i bezbednost.

Kocijančič: Brisel nema nikakav non-pejper

"Na večerašnjem sastanku srpske delegacije predvođene predsednikom Srbije Tomislavom NIkolićem sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton briselska strana neće izneti nikakav non-pejper", izjavila je njena portparolka Maja Kocijančič."Videla šam u medijima informacije o non-pejperu, ali nema nikakvog non-pejpera. Danas su konsultacije u okviru dijaloga. Dijalog je u ključnoj fazi i za napredak Srbije važno je da u tom dijalogu imamo napredak i u tom pravcu idu naše konsultacije danas", rekla je ona.Takođe, ona je dodala da nije predviđeno potpisivanje nikakvog dokumenta.

http://www.youtube.com/watch?v=oDwEI61CwGI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track