Nikolić: Ne damo Kosovo za kolače

Predsednik Srbije poručio

Nikolić: Ne damo Kosovo za kolače

Politika -
Državni vrh predvođen Tomislavom Nikolićem u Briselu pregovarao o dobijanju datuma, ali i ovlašćenjima Srbije na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD - Borba za svaki pedalj.Državnom vrhu Srbije Brisel je za jučerašnji sastanak spremio specijalnu ponudu - severu Kosova specijalni status, a Srbiji datum - ali je iz Beograda takva „nepristojna ponuda“ odmah odbijena!Ukoliko bi Beograd prihvatio taj predlog, navodi Tanjug, Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, u izveštaju 16. aprila preporučila bi da se Srbiji odredi datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU.Uoči sastanka sa Eštonovom, predsednik Srbije je izrazio bojazan da bi Srbiji mogao biti ponuđen „papir“ čiji je nacrt on video i za koji ističe da je neprihvatljiv, ako ne bude izmenjen, a reč je o nacrtu prava koja bi imala srpska zajednica u okviru prištinske administracije.- Ako nam ponude papir koji je prepis zakona koji su u međuvremenu doneti u Prištini, ako iz tog papira bude jasno da oni bezmalo priznaju Kosovo kao državu, a o Srbiji ne vode računa, onda znači da nas EU ipak neće u svom sastavu - kazao je Nikolić i dodao:- Nikakvi darovi, kolači, pokloni ni datumi ne mogu da nateraju Srbiju da ide protiv interesa svog naroda. Srbija nikad nije podnosila ultimatume, pa neće ni sad.Nova runda dijaloga Beograd - Priština zakazana je za 20. mart, a EK 16. aprila treba da Savetu ministara EU podnese izveštaj o napretku Srbije u evropskim reformama.

Ketrin Ešton
Ketrin Ešton

Nikolić: Priznaćemo vladu i ustav KiM- Moja crvena linija je da Srbija prepoznaje Kosovo kao teritoriju koja je specifična u odnosu na druge delove, da je spremna da prihvati mnogo toga što je Kosovo uz pomoć UN i EU već steklo, da zna da ima i ustav, predsednika, vladu, parlament, ali da na toj teritoriji, koju nikada nećemo priznati, postoji velika srpska zajednica, koju želimo da očuvamo i da Srbima omogućimo povratak - rekao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track