Srbiji dati datum pregovora sa EU!

Ekskluzivno Martin Šulc, predsednik EP

Srbiji dati datum pregovora sa EU!

Politika -
U nacrtu rezolucije o Srbiji, koju priprema Komitet za spoljne poslove EP, biće istaknut ogroman napredak koji je Srbija učinila. Srbija mora da radi na borbi protiv korupcije i kriminala, kao i na jačanju institucija

BEOGRAD - Ohrabrenje.Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc u razgovoru za Kurir kaže da je uveren da Srbija treba da dobije datum za početak pregovora. Ističe da u nacrtu rezolucije na kojoj rade članovi Komiteta za spoljne poslove EP treba da bude prepoznat ogroman napor koji je Srbija napravila.- Verujem da lideri EU treba da odrede datum početka pregovora ako Srbija nastavi sa sprovođenjem reformi i bude i dalje igrala konstruktivnu ulogu u regionu. U nacrtu rezolucije o Srbiji, koju priprema Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta, biće istaknut ogroman napredak koji je Srbija učinila. Ali nema mesta radovanju unapred. Pred vama je još mnogo posla, pre svega u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i na jačanju državnih institucija i pravosudnog sistema.♦ Ipak, nama se čini da su pregovori Beograda i Prištine ključni.- Drago mi je što je i na tom polju vidljiv napredak. Sastanci predsednika Nikolića i Jahjage prošlog meseca u Briselu imali su veliku simboličku vrednost i bili su znak da su i Beograd i Priština spremni na normalizaciju odnosa, kao i nastavak dijaloga pod okriljem EU.♦ A kako gledate na redovne sastanke premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija?- Veoma su važni za obe strane, kao i za njihove evropske ciljeve. Ima mnogo tema o kojima treba da se raspravlja.♦ Na primer?- Beograd i Priština treba da razgovaraju o praktičnim stvarima, čak i ako nisu spremni da raspravljaju o celokupnoj slici, odnosno ako još uvek ne mogu da razgovaraju o konačnom rešenju problema. Svestan sam da će normalizacija odnosa biti proces, dug put, ali raduje me i drago mi je što vidim da su obe zemlje započele s tim. Naravno, vodeći se idejom evropskih integracija.♦ Da li stičete utisak da se ova vlada ozbiljno bori protiv korupcije i organizovanog kriminala?- Verujem da je vlada generalno i iskreno posvećena borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ipak, oba fenomena je veoma teško iskoreniti ako državne institucije nisu jake i nezavisne. Opšta rešenost Vlade da se bori protiv korupcije mogu potkopati slabe karike u institucijama, policiji, tužilaštvu i sudovima.♦ Šta još, po vašem mišljenju, Srbija treba da uradi u tom procesu?- Srbija mora da nastavi da jača vladavinu prava i da učini da njen pravosudni sistem bude potpuno nezavistan, nepristrasan, efikasan i jak. EU veoma ozbiljno gleda na borbu protiv korupcije. Čak i kada Srbija počne pregovore, neće odmaći mnogo ako država ne bude napravila napredak u borbi protiv korupcije, davanja mita i organizovanog kriminala.

Potrebna normalizacija odnosa Beograda i Prištine♦ Šta vi kažete na srpsku platformu o Kosovu?- Koliko sam ja shvatio, platforma o Kosovu još je u izradi. Ipak, dobrodošlo je svako rešenje koje će voditi ka boljim odnosima u regionu i normalizaciji veza između Beograda i Prištine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track