Bajatović najavio novu politiku SPS-a u Vojvodini
Foto: Zorana Jevtic

Bajatović najavio novu politiku SPS-a u Vojvodini

Politika -
Bajatović je rekao da Pokrajinski odbor SPS-a kreće sa jednom potpuno novom i aktivnijom politikom i najavio reorganizaciju mreže socijalista kako bi, kako je rekao, ta stranka u svakom momentu bila sposobna da potvrdi svoju političku poziciju na nivou Vojvodine

NOVI SAD - Predsednik Pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) i potpredsednik te stranke Dušan Bajatović izjavio je da današnja sednica tog odbora ima za cilj da mobiliše sve potencijale vojvođanskih socijalista bez obzira na to da li će biti rekonstrukcije vlade ili izbora na republičkom, odnosno pokrajinskom nivou.

Bajatović je rekao da Pokrajinski odbor SPS-a kreće sa jednom potpuno novom i aktivnijom politikom i najavio reorganizaciju mreže socijalista kako bi, kako je rekao, ta stranka u svakom momentu bila sposobna da potvrdi svoju političku poziciju na nivou Vojvodine.

"Strategija SPS u Vojvodini je da se u okviru vojvođanke administracije mora uvažiti nova politička realnost ili će se jednostavno zahtevati vanredni pokrajinski izbori", rekao je Bajatović novinarima uoči sednice.

On je objasnio da je nova politička realnost činjenica da je Ustavni sud osporio 22 člana Zakona o nadleznostima AP Vojvodine i da se očekuje da će slično biti i sa Statutom Pokrajine.

Prema Bajatovićevim rečima, nova politička realnost je i da su praktičko narušeni ili uništeni svi instrumenti koji su trebali da budu u funkciji uspostavljanja funkcionalnosti AP Vojvodine, a to su Razvojna banka Vojvodine, Fond za kapitalna ulaganja i Fond za razvoj AP Vojvodine, u čijem kreiranju je, kako je rekao, učestvovala i SPS.

"Ne postoji Izvršno veće AP Vojvodine da bi neka stranka imala vlast. To je nešto što smo mi koji živimo u Vojvodini želeli da uspostavimo kao funkcionalnu autonomiju da bi Vojvodina bila ekonomski najrazvijenija i najnaprednija i ekonomski i kulturološki i na bilo kojidrugi način, a to nismo dobili", rekao je Bajatović.

On je istakao da se po prvi put u poslednjih sto godina dešava da Vojvodina ima prosečan društveni proizvod po glavi stanovnika niži od proseka u Srbiji.

Bajatović je rekao i da SPS poziva na politički dijalog u Vojvodini koji treba da reši pitanje funkcionalne autonomije, a ako se to ne dogodi socijalisti će radikalizovati svoj politički nastup.

Bajatović je, naime, istakao da će SPS vojvođanskoj admistraciji dati vremena da odgovori na zahtev o političkom dijalogu, a ako adminstracija i Demokratska stranka (DS) koja je nosilac vlasti u Pokrajini ne odgovore na taj zahtev, socijalisti će ići na radikalizaciju svog političkog nastupa.

Bajatović je optužio DS da ne želi dijalog i da od pokrajinskog parlamenta želi da napravi "svoj bastion" koji bi im služio za "tuču sa republičkom vlašću".Upitan da li bi eventualno proglašenje Statuta Vojvodine neustavnim moglo biti povod za raspisivanje pokrajinskih izbora, Bajatović je rekao da je to stvar pravnog tumačenja i dodao da "smo u Vojvodini izloženi raznim čudnim tumačenjima".

"Nisam siguran da bi poništavanje Statuta proizvelo vanredne izbore, ali se onda postavlja pitanje po kom aktu će da funkcioniše AP Vojvodina", kazao je Bajatović koji smatra da je loše da se ostane bez političko dijaloga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track