Šokenhof: Odluku o datumu Srbiji još vagamo
Foto: Beta

Šef delegacije Bundestaga

Šokenhof: Odluku o datumu Srbiji još vagamo

Politika -
Nemački parlament će to pitanje razmatrati tek kada Evropska komisija završi svoj izveštaj, znači posle 16. aprila, tako da su naredni dani i nedelje ključni

BEOGRAD - Šef delegacije Bundestaga, koja je upravo završila posete Beogradu i Prištini, Andreas Šokenhof izjavio je da Nemačka još nije donela definitivnu odluku da li će glasati za ili protiv dodeljivanja datuma Srbiji za početak pregovora sa EU u junu.

Bundestag će to pitanje razmatrati tek kada Evropska komisija završi svoj izveštaj, znači posle 16. aprila, tako da su naredni dani i nedelje ključni.

Šokenhof je naglasio da bez zelenog svetla Bundestaga kancelarka Angela Merkel ne može na Evropskom savetu da glasa za dodeljivanje datuma.

On je istakao da, ako Srbija ne dobije datum u junu, šansa postoji kad god se ispune potrebni uslovi.

"Ako to ne bude u junu, mislim da neće biti potrebna godina, već da će oni moći i ranije da budu stavljeni na dnevni red Evropskog saveta", kazao je Šokenhof u intervjuu beogradskom listu.

"Znamo da za ocenu napora u dijalogu sa Kosovom važnu ulogu igra i ponašanje Prištine i zato vršimo uticaj i na njih i imamo određena očekivanja. To znači da ne možemo zameriti Srbiji ako ona bude spremna na kompromis, a Kosovo ne", kazao je Šokenhof.

On je savetovao srpskom rukovodstvu da pokaže maksimalnu fleksibilnost i spremnost na kompromis sa Prištinom u vezi sa nadležnostima zajednice srpskih opština.

Šokenhof je rekao da nemačka delegacija odlazi sa utiskom da postoji iskrenost u tome da se dođe do suštinskog dogovora i izrazio nadu da će tako i biti i da će susreti u Briselu doneti rezultate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track