Najnovije vesti

Bonton za poslanike: Bez gađanja cipelama i polivanja vodom

Novi kodeks ponašanja

Bonton za poslanike: Bez gađanja cipelama i polivanja vodom

Politika
Predsedavajući radne grupe Zoran Babić kaže da će kodeks biti završen do kraja prolećnog zasedanja, a da će njegova primena početi od septembra

BEOGRAD - U Skupštini Srbije danas će biti održana prva sednica Radne grupe za izradu kodeksa ponašanja poslanika, čiji će tekst, kako očekuje predsedavajući te radne grupe Zoran Babić, biti završen do kraja prolećnog zasedanja.

 

Babić očekuje da će njegova primena početi od septembra.

 

Babić je ranije rekao da će na današnjoj prvoj sednici Radne grupe biti reči o aktivnostima i rokovima koje će postaviti na izradi teksta. On je naglasio da svi evropski parlamenti imaju kodekse ponašanja i da bi bilo dobro da Skupština Srbije bude prvo zakonodavno telo u regionu koje će dobiti kodeks ponašanja.

Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja parlamenta formirao je u januaru ove godine Radnu grupu koja treba da izađe sa tekstom koji bi trebalo da "uredi" ponašanje poslanika - od obraćanja kolegama u skupštinskoj sali, pa do načina komunikacije sa novinarima i korišćenja mobilnog telefona u sali.

Radnu grupu čine predstavnici poslaničkih klubova izuzev Liberalno demokratske partije koja je odbila da učestvuje u izradi kodeksa, jer smatra da nije potrebno "propisivanje školskih pravila", koja bi mogla "duboko da zadiru u prava poslanika" i da dovedu do toga da opozicija "zbog samovolje vlasti budu unižena".

Pored Babića, članovi radne grupu su Katarina Rakić (SNS), Srdjan Spasojević (NS), Nedjo Jovanović (SPS), Momo Čolaković (PUPS), Vojislav Vujić (JS), Snežana Stojanović -Plavšić (URS), Dejan Mihajlov (DSS), Nenand Konstantinović (DS), Neven Cvetićanin (SDPS) I Olena Papuga (LSV).

 

Podsetimo, srpski parlament pamti mnoge ispade poput gađanja cipelom, čupanja mikrofona, polivanja vodom, psovanja, vređanja i drugog neprimerenog ponašanja.

 

http://www.youtube.com/watch?v=HZ6JL7axUJM

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...