Vučić: Nije nužno da idem u Brisel!
Foto: KURIR

Dijalog o Kosmetu

Vučić: Nije nužno da idem u Brisel!

Politika -
Visoka predstavnica EU se prvom potpredsedniku Vlade direktno obratila porukom da bi želela da on bude jedan od učesnika u pregovorima 2. aprila, dok su iz američke administracije tim povodom kontaktirali Predsedništvo Srbije

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić pozvan je da prisustvuje sledećoj rundi dijaloga u Briselu 2. aprila. Poziv Vučiću uputio je Brisel, ali, kako prenose mediji, i Vašington.Iz kabineta prvog potpredsednika Vlade potvrđeno je da je Aleksandar Vučić dobio poziv da prisustvuje sledećoj rundi dijaloga 2. aprila u Briselu.Vučiću su poziv uputili i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i američka administracija.Eštonova se prvom potpredsedniku Vlade direktno obratila porukom da bi želela da on bude jedan od učesnika u pregovorima 2. aprila, dok su iz američke administracije tim povodom kontaktirali Predsedništvo Srbije.Prvom potpredsedniku Vlade nije važno ko su politički učesnici pregovora, već sadržaj razgovora i šta može da se postigne za srpski narod, navodi se iz Vučićevog kabineta.

Vučić danas odlučuje ide li u Brisel

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić odlučiće da li će 2. aprila učestvovati u narednoj rundi dijaloga sa Prištinom posle konsultacija sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem, ali načelno smatra da njegovio prisustvo u Briselu nije neophodno, rečeno je u kabinetu vicepremijera.U Vučićevom kabinetu nisu mogli da preciziraju kada će i u kojoj formi konsultacije biti obavljene."Vučić ima poverenje u Dačića, a o mogućem učešću u razgovoru konsultovaće se sa predsednikom Srbije i predsednikom vlade. U načelu Vučić smatra da nije neophodan njegov odlazak u Brisel", rečeno je u kabinetu vicepremijera.Potvrđeno je i da Vučiću iz Vašingtona i Brisela upućen poziv da se više angažuje u razgovorima o Kosovu."Aleksandru Vučiću važniji je sadržaj tih razgovora i da li i šta može da se postigne za srpski narod na Kosovu od toga ko će biti politički učesnici pregovora", rečeno je u kabinetu prvog potpredsednika Vlade Srbije.

AMBASADA SAD:NISMO U POZICIJI DA POZIVAMO UČESNIKE DIJALOGASjedinjene Države podržavaju dijalog o Kosovu, ali nisu u poziciji da pozivaju bilo kog učesnika ili predstavnika na te razgovore, rečeno je Tanjugu u ambasadi SAD u Beogradu."Vlade Srbije i Kosova biraju svoje predstavnike i pregovarače i mi ih podržavamo u naporima da postignu obostrano prihvatljiv sporazum," izjavio Tanjugu portparol ambasade Stiven Stark. U Ambasadi podsećaju da se dijalog Beograda i Prištine odvija pod vođstvom EU.SAD se, kako je naveo Stark, nadaju da će Srbija i Kosovo iskoristiti dijalog da reše razmimoilaženja i normalizuju odnose."Mi verujemo da je takav sporazum sada moguće postići," dodao je Stark.Na pitanje da li je ipak Vučiću sa američke strane upućen poziv da uzme učešća u dijalogu, on je ponovio da SAD "nisu u poziciji da ga pozivaju."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track