Rascep u muftijinoj stranci: Šurak najavljuje krivične prijave!

Stigli do BiH

Rascep u muftijinoj stranci: Šurak najavljuje krivične prijave!

Politika -
Predsednik Emir Elfić, inače šurak Muamera Zukorlića, najavio da će BDZ, kojom on rukovodi, podneti krivične prijave protiv svih lica koja zloupotrebljavaju ime, simbole i pečat te stranke

NOVI PAZAR - Rascep koji se ovih dana dogodio u Bošnjačkoj demokratskoj zajednici (BDZ) kada je predsednik Emir Elfić, inače šurak Muamera Zukorlića otcepio krilo te partije zbog, kako tvrdi, agresije “radikalnih elemenata” iz Islamske zajednice kojom rukovodi muftija, prešao je danas granice Srbije.

Elfić je, naime, danas pozvao reis ul ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da učini sve što je u njegovoj moći kako bi sprečio zloupotrebljavanje Islamske zajednice za lične interese pojedinaca.Kavazoviću je Elfić poručio da će se stranka na čijem je čelu i dalje zalagati za jedinstsvenu Islamsku zajednicu sa duhovnim centrom u Sarajevu i da od toga, kako kaže, on i njegovi sledbenici neće odustati čak ni u "ovim teškim trencuima". On u pismu Kavazoviću i "proglasu bošnjačkoj javnosti", tvrdi da za sve što radi ima "ogromnu podršku" Bošnjaka Sandžaka, BiH i dijaspore.

U posebnom saopštenju, Elfić je najavio da će BDZ, kojom on rukovodi, podneti krivične prijave protiv svih lica koja zloupotrebljavaju ime, simbole i pečat te stranke. On je, reagujući na sinoćnju sednicu Glavnog odbora izvornog krila BDZ-a koji je ostao lojalan muftiji Zukorliću, ponovio da je na delu pokušaj otimanja stranke od naroda, a zarad ličnih interesa grupe koja to čini.

Glavni odbor izvornog krila BDZ-a je sinoć odlučio da smeni Elfića sa čela stranke i da za novog lidera kandiduje Jahju Fehratovića. Kako je novinarima nakon sednice rekao zamenik predsednika BDZ-a Samir Tandir Glavni odbor je za generalnog sekretara, umesto Šerifa Marukića koji se priklonio Elfiću, predložIo Amelu Lukač Zoranić. Istovremeno sa pismom Kavazoviću proglasom Bošnjacima na svim medijskim portalima u Sandžaku i regionu objavljen je snimak Zukorlića koji se nedavno sastao sa muslimanima u Luksemburgu u okviru kampanje "Bitno je biti Bošnjak".

Na snimku koji je lansirala “Slobodna Bosna” može se videti muftija koji na donatorskoj večeri od iseljenika prikuplja novac u humanitarne svrhe. Na skupu koji je, kako se navodi, bio posvećen popisu stanovništva u BiH prikupljeno je 77 hiljada evra namenjenih za kulturni centar Bošnjaka na Bihoru u Petnjici.

Snimak prate komentari da su neki od prisutnih na tom skupu izjavili da navodno niko nije dobio informaciju ko pravi kulturni centar, na kom mestu i zemljištu niti za račun čije organizacije ili privatnog lica. Neke je, kako se navodi, najviše zaprepastio način na koji je muftija sakupljao novac, a iznosi su se kretali od 500 pa do 5000 evra.

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), nevladina organizacija koja je pod kontrolom Zukorlića, saopštila je danas da je postigla dogovor o kupovini zemljišta površine 400 metara kvadratnih u strogom centru Petnjice na Bihoru, na kome će ubrzo početi izgradnja Bošnjačkog kulturnog centra. U toku je, kako se navodi, izrada idejnog projekta i druge potrebne dokumentacije za izgradnju ovog izuzetno važnog objekta neophodnog za delovanje BKZ, jednog od ključnih oslonaca očuvanja bošnjačkog nacionalnog identiteta na tom prostoru.

Zemljište i izgradnja centra biće finansirani sredstvima prikupljenim u donatorskoj akciji koju je muftija sproveo u Luksemburgu. “U akciji muftije za manje od sat vremena u Luksemburgu je prikupljeno 77.000 evra, a samo neđelju dana pre u Parizu za izgradnju džamije, potrebne Bošnjacima i drugim balkanskim muslimanima Pariza, za oko sat vremena prikupio je 156.000 evra, navodi se u saopštenju BKZ-a. A povodom ranije Marukićevih izjave da je u tv “Jedinstvu”, koja se smatra “muftijinom televizijom” bilo nasilnog upada i uzurpacije dokumentacije i privatnih stvari pojedinaca, Informativna služba te televizije saopštila je da su nakon stupanja na dužnost novog rukovodstva pronađeni dokazi i materijali koji potvrđuju da je bivši direktor te prostorije pretvorio u bazu ilegalnog političkog delovanja sa ciljem preotimanja BDZ-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track